Salata od svežeg povrća i kinoe u kari sosu

Meni u biznis klasi flydubaija jedan je od onih koji se može pohvaliti pažljivim izborom najzdravijih namirnica, a među njima je i kinoa.

Datum / Date: 02.07.2015.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Foto: D. Nikolić

Salata od kinoe se veoma brzo i jednostavno sprema. Očišćene semenke kinoe se spremaju kao i pirinač, zato se ova biljka i naziva pseudo žitaricom. Prema izboru flydubaijevog kuvara koji priprema meni za biznis klasu ove kompanije kinoa je blago začinjena karijem.

U osnovi salate se nalazi bela kinoa, mada u bolje snabdevenim radnjama mogu da se nađu i crvena, koja se zbog svoje boje koristi kao dekor u salatama, i crna koja ima slatkasto-zemljani ukus.

Zrno kinoe se kuva isto kao i pirinač. Treba imati u vidu da zrno kuvanjem nabubri, pa se od malo količine kinoe može dobiti sasvim dovoljno gotove hrane. Nakon što voda u kojoj se kuva kinoa provri, treba smanjiti temperaturu i ostaviti je da se dokuvava od 10 do 15 minuta.

Tako spremljena kinoa se začini karijem i pomeša se sa svežim povrćem po izboru. Uz nju idealno idu salata crvena endivija ili radič. Može se preliti limunom.

Salata od kinoe se obično služi kao predjelo. Uz nju se može piti belo ili crveno vino. flydubai služi australijski širaz Jacob’s Creek ili novozelandski sovinjon blan Brancott Estate Marlboroug.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije