SAS Scandinavian Airlines zatražio stečajni postupak

Nakon početka štrajka pilota i velikih finansijskih problema, Scandinavian Airlines zatražio sudsku zaštitu od poverilaca pred američkim sudom.

Datum / Date: 05.07.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: SAS Press centar

Avio-kompanija SAS Scandinavian Airlines, koja posluje kao zajednička nacionalna avio-kompanija Norveške, Danske i Švedske, upravo je pokrenula stečajni postupak pred američkim privrednim sudom.

Iz ove kompanije su saopštili da su se obratili sudu u SAD kako bi dobili zaštitu od prinudne naplate poverilaca prema poznatom članu 11. (Chapter 11) američkog zakona o finansijskom restruktuiranju.

U ovoj kompaniji veruju da će stečajni postupak, ukoliko im bude odobren, pomoći da se sprovede plan transformacije kompanije prema nedavno usvojenom planu SAS FORWARD.

Navedeno je da će kompanija nastaviti da posluje neometano i da stečajni postupak neće ugroziti planirane avio-operacije.

Kao jedan od razloga za prijavu stečajnog postupka u SAS-u navode upravo objavljeni štrajk pilota koji je praktično paralisao kompaniju. Na stotine letova je otkazano ili će biti u narednim danima, a strahuje se da bi čak polovina svih planiranih letova mogla da bude dovedena u pitanje. Na desetine hiljada putnika će biti pogođeno štrajkom za koji sindikat pilota kaže da je bio neizbežan nakon što nije postignut dogovor sa upravom kompanije.

Kako se nezvanično spekuliše u javnosti osnovni problem je nastao kada je SAS počeo da traži pilote preko outsource agencija kojima bi davao daleko niže plate od onih koje su sada aktuelne. Piloti koji su napustili kompaniju kao tehnološki višak tokom pandemije koronavirusa Covid-19, imali su očekivanje da će menadžment prvo pozvati njih da se vrate na posao posebno nakon što su pristali na snižavanje plate. To se nije desilo i uprava skandinavskog avio-prevoznika se opredelio za još jeftinije rešenje.

Kompanija SAS se u poslednje vreme bori sa likvidnošću, a nedavno se pojavila informacija da će u sklopu plana za restruktuiranje kompanije norveška vlada otkupiti deo duga od nešto preko 150 miliona evra, koji će pretvoriti u privremeno suvlasništvo u kompaniji. Danska vlada je izglasala nastavak finansiranja SAS-a kao i do sada, dok je švedska vlada odbila dalje da učestvuje u finansiranju posrnule kompanije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije