Aerodrom u Amsterdamu zahteva od Air Serbije da ograniči kapacitete

Air Serbia je primila zahtev od aerodroma Schiphol u Amsterdamu da tokom jula ograniči raspoložive kapacitete na odlaznim letovima sa ovog aerodroma.

Datum / Date: 06.07.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: D. Nikolić

Air Serbia je dobila zahtev od operatora aerodroma Schiphol u Amsterdamu (AMS) da od četvrtka, 7. jula smanji broj sedišta u ponudi na letovima sa ovog aerodroma.

Zahtev, za koji Air Serbia kaže da je jednostran, odnosi se na period do kraja jula, a razlog je nedovoljno radnika na bezbednosnoj kontroli putnika.

U zahtevu Aerodroma Schiphol navodi se da nisu u mogućnosti da organizuju proces rada koji bi omogućio opslugu aviona na vreme pri postojećem obimu saobraćaja.

Air Serbia trenutno leti devet puta nedeljno na relaciji Beograd – Amsterdam – Beograd, a prema zahtevu od nje se traži samo da ograniči broj prodatih sedišta na povratnom letu iz Amsterdama, što znači da bi avioni morali da lete sa praznim sedištima, dok bi mnogi putnici koji su već kupili karte za ove letove morali da ostanu bez leta.

Er Srbija dobila je jednostrani zahtev od aerodroma Shipol u Amsterdamu (AMS) da od četvrtka, 7. jula, do kraja jula smanji broj sedišta u ponudi na letovima iz Amsterdama ka Beogradu. Aerodrom Shipol taj zahtev pravda činjenicom da zbog nedostatka radne snage, prevashodno na bezbednosnoj kontroli, ne može da organizuje proces rada koji bi omogućio opslugu aviona na vreme pri postojećem obimu saobraćaja. Er Srbija u ovom trenutku leti devet puta nedeljno do Amsterdama.

„Nametanjem pomenute vrste ograničenja i limitiranjem broja putnika po letu nanosi se velika finansijska i reputaciona šteta, pre svega zbog brojnih putnika sa kupljenim kartama kojima će ukrcavanje biti uskraćeno u slučaju popunjenosti aviona preko dozvoljenog kapaciteta u skladu sa dodeljenom kvotom za konkretne dane, iako će na tim letovima ostati slobodna mesta, ali i zbog reputacije kompanije u široj javnosti“, navodi Air Serbia u svom saopštenju izdatom ovim povodom.

U srpskom nacionalnom avio-prevozniku takođe smatraju da ovakav potez ugrožava konkurentnost Air Serbije na pomenutoj liniji, s obzirom da holandski avio-prevoznik (nisu ga pomenuli, ali se misli na KLM) na istoj liniji leti dva puta dnevno i nema ograničenje u pogledu kapaciteta.

Ono što Air Serbia nije pomenula je da je KLM bio prvi prevoznik koji je od ovog aerodroma dobio zahtev da smanji ukupan broj avio-operacija tokom letnje sezone sve do kraja avgusta. KLM je u izjavi tim povodom naveo:

“Neprihvatljivo je da korisnici aerodroma snose najveći deo tereta zbog problema sa kapacitetom na aerodromu.“ Iako se suštinski protivi ovakvim merama, KLM je naglasio da će ih se pridržavati i da će usaglasiti svoje poslovanje sa novim zahtevima, ali navodi i da će aerodromskog operatera smatrati odgovornim za sve finansijske posledice usvojenih mera. Isto to tvrdi i Air Serbia koja je rekla da „ispituje pravne mogućnosti da se zahteva nadoknada štete koja bi ovoj kompaniji bili pričinjena tom jednostranom odlukom.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije