SMATSA gradi novi kontrolni toranj na beogradskom aerodromu

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, SMATSA, sledeće godine počinje izgradnju novog kontrolnog tornja.

Datum / Date: 01.08.2017.

Autor / Author: Aviatica

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore obavestila je javnost da je usvojen detaljan plan o izgradnji novog Kontrolnog tornja na beogradskom aerodromu. Objekat će biti visine 75 metara, što će, prema rečima SMATSA, biti najviši aerodromski toranj u ovom delu Evrope i među deset najviših na svetu.

Ovo, međutim, nije istina. Novi toranj će možda biti među deset najviših u Evropi, ali neće biti ni blizu deset najviših u svetu (tabela).

Najviši u svetu
1. Bangkok 132m
2. Kuala Lumpur 130m
3. Atlanta, 121m
4. Tokio – Haneda 116m
5. Kairo 110m
6. Guangdžou 110m
7. Beč, Austrija 109m
8. Abu Dabi 109m
9. Indianapolis 106m
10. Orlando 105m

U saopštenju se navodi „da izgradnjom tornja SMATSA ide u korak sa planovima Vlade Republike Srbije o davanju u koncesiju Aerodroma Nikola Tesla, jer će svojom novom tehničkom opremom omogućiti dalji rast saobraćaja i realizaciju svih planova budućeg koncesionara“.

Svi detalji tehničke dokumentacija biće završeni do juna 2018, a radovi bi trebalo da počnu na jesen naredne godine i trajali bi godinu dana.

Novi toranj kontrole letenja biće izgrađen na zemljištu koje je u posedu SMATSA i biće finansiran iz sopstvenih prihoda bez opterećivanja budžeta Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije