Srpski aerodromi ne znaju engleski

Srbija nema puno aerodroma ali i sa tako malim brojem vazdušnih luka ipak drži neki rekord. Neslavan, naravno! U pitanju je nepoznavanje engleskog jezika.

Datum / Date: 10.07.2015.

Autor / Author: Dragan Nikolić

U engleskom jeziku se naziv neke ustanove uvek stavlja na prvo mesto, a u srpskom jeziku je obrnuto. Ono što je Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd na srpskom, na engleskom će biti Nikola Tesla – Belgrade Airport. Ali nije tako u našoj najvećoj i, do skora, jedinoj vazdušnoj luci.

Iako na zgradi, na sajtu i u zvaničnim dokumentima piše ispravno na oba jezika, greška se za divno čudo pojavila na velikoj reklami preko aerodromskog prilaznog puta, nakon skretanja sa auto-puta.

Reklama je postavljena povodom rođendana slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle, po kome aerodrom u Beogradu nosi ime. U želji da se priključe nacionalnoj histeriji povodom proslave Teslinog rođendana na aerodromu su zbrzali i osramotili i sebe i srpskog naučnika i sve nas.

Nije beogradski aerodrom jedini koji ne zna kako se zove na engleskom jeziku. Tu su i ostali srpski aerodromi sa izuzetkom prištinskog, kojim upravlja kosovska administracija. Ovaj aerodrom, koji nosi ime ratnog zločinca i teroriste Adema Jašarija ima pravilno napisan naziv iako ništa u vezi sa njegovim imenom ne može biti ispravno.

Aerodrom Niš

Fotografija terminala niškog aerodroma sa pogrešnim nazivom aerodroma na engleskom jeziku, Fonet

I niški aerodrom, koji se nedavno probudio iz podužeg sna, nije uspeo da izbegne blam. Njegov pogrešno napisan naziv „Airport Niš“, je prvo što putnici koji slete tamo vide. Nikome nije palo na pamet da za vreme dok nije bilo letova popenje nekog majstora na krov i da izvrši rokadu te dve reči pre nego prvi let Wizz Air-a bude uspostavljen.

Za to vreme novi aerodrom u Kraljevu poneo je ime „Morava“, koje je ponosno ispisano na zaista prelepom malom terminalu, koji već nekoliko godina zvrji prazan. Aerodrom koji nikako da proradi uprkos brojnim obećanjima političara možda treba da ispravi natpis postavljen na krov. Možda mu je to pogrešno napisano ime baksuz i treba ga što pre ispraviti, ako želimo uskoro da ugledamo kako avioni sleću na nešto što smo, sasvim nepismeno, nazvali Airport Morava.

Ko zna, možda će neki od budućih aerodroma koji su nam obećani najzad dobiti ispravno ime. Za slučaj da političarima bude potreban podsetnik evo nekih naziva: Novi Sad Airport, Ponikve-Užice Airport, Sjenica Airport…

Fotografija terminala novog aerodroma „Morava“, sa pogrešnim nazivom na engleskom

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

8.257|4