Sudar dva aviona na platformi istanbulskog aerodroma

U sudaru dva aviona na platformi istanbulskog aerodroma nema povređenih, ali je materijalna šteta ogromna.

Datum / Date: 14.05.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Twitter.com/JacdecNew

Avion južnokorejske aviokompanije Asiana Airlines, Airbus A330-300 udario je desnim krilom u rep aviona turske aviokompanije Turkish Airlines na aerodromu Ataturk u Istanbulu.

Korejski avion, sa 222 putnika i 16 članova posade, kretao se sa svoje parking pozicije prema poziciji za poletanje, kada je desnim krilom zakačio rep aviona Turkish Airlines-a koji je bio zaustavljen na platformi čekajući da se oslobodi njegova parking pozicija.

Avion Airbus A321 Turkish Airlines-a je bio pun putnika i upravo je doleteo sa aerodroma Erčan, pored Nikozije na Kipru.

Incident se dogodio u nedelju, 13. maja u 17.30. Prema zvaničnim izjavama u ovom incidentu koji je okarakterisan kao lakši nije bilo povređenih putnika ni u jednom od dva aviona koji su se sudarili, ali je materijalna šteta ogromna.

Oštećenja repa aviona mogu predstavljati trajno oštećenje letelice, a u ovom slučaju rep Turkish-evog aviona je u potpunosti uništen.

Putnici iz oba aviona su evakuisani, a let za Seul Asiana Airlines-a je otkazan. Kompanija je izjavila da će po putnike u Istanbul poslati drugi avion, koji bi danas trebalo da preveze putnike.

Turkse vazduhoplovne vlasti su odmah započele istragu nakon nakon koje će biti poznato  ko je odgovoran za ovaj incident.

Istanbulski aerodrom je jedan od saobraćajno najzagušenijih aerodroma na svetu. Već godinama kuburi sa kapacitetima kako za protok putnika tako isto i za same avio operacije. Severno od Istanbula je u toku izgradnja novog glavnog istanbulskog aerodroma čiji će kapacitet biti preko 100 miliona putnika godišnje i koji će biti jedan od najvećih aerodroma na svetu. Ovaj aerodrom će biti u funkciji krajem godine, a plan je da u nekoliko faza u potpunosti preuzme sav saobraćaj sa aerodroma Ataturk.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije