U Cirihu održan letnji samit Star Alliance

Švajcarska avio kompanija SWISS bila je domaćin ovogodišnjeg letnjeg samita globalnog udruženja avio kompanija - Star Alliance.

Datum / Date: 07.06.2016.

Autor / Author: Aviatica

Od 3. do 5. juna u Cirihu je održan letnji sami direktora avio kompanija članica Star Alliance. Ovaj se samit tradicionalno održava kao nastavak godišnjeg sastanka IATA kada  je sve direktore avio kompanija koje čine alijansu lakše okupiti na jednom mestu.

Ovogodišnji letnji samit je bio organizovan od strane švajcarske nacionalne avio kompanije SWISS, koja je učesnicima i gostima novinarima iz celog sveta predstavila svoj glavni aerodrom u Cirihu, proizvode koje pruža putnicima tokom leta ali i najnoviji avion u svojoj floti – Bombardier-ovu C-Seriju (CSeries).

Delegacija direktora i novinara doputovala je u Cirih iz Dablina gde je prethodno održan sastanak IATA, specijalnim letom novim avionom. Avion je prvi put bio angažovan za prevoz putnika. Avion je u bojama SWISS-a, ali je unutrašnjost još uvek „fabrička“ i tek će u narednim danima biti promenjena u standardu SWISS-ovu kabinu. Planirano je da avion krajem juna i zvanično bude isporučen, dok će u saobraćaj biti uključen od sredine jula.

„Srećni smo što možemo da ugostimo naše prijatelje iz kompanija članica alijanse u ovoj važnoj godini za nas, kao i da ih provozamo našim najnovijim avionom Bombardierove C-Serije, čiji smo mi prvi operator na svetu“, rekao je Tomas Klur (Thomas Kluhr), generalni direktor švajcarske avio kompanije SWISS. On je tim povodom najavio i promenu narudžbe kod Bombardier-a pa će umesto pet CS100 modela postati vlasnici pet većih CS300.

Direktorski samit Star Alliance nastavljen je Cirihu i na njemu su donete neke važne odluke. Aviatica je zajedno sa najvećim svetskim vazduhoplovnim medijima prisustvovala ovom samitu, kao gost Austrian Airlinesa. U narednom periodu ćete moći da pročitate sve o događanjima sa ovog samita. Da li Austrian razmišlja o Nišu, šta kaže direktor Croatia Airlines-a na temu alijanse, ko će zameniti Marka Švaba (Mark Schwabb), koji je najavio odlazak u penziju i šta je to novo u tehnološkom smislu najavila alijansa koja okuplja 28 značajnih avio kompanija iz celog sveta.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije