Vinci preuzeo aerodrom Nikola Tesla

Francuska kompanija Vinci preuzela je upravljanje beogradskim aerodromom Nikola Tesla.

Datum / Date: 25.12.2018.

Autor / Author: Aviatica

Kompanija Vinci Airport Serbia je u petak, 21. decembra uplatila jednokratnu koncesionu nadoknadu u iznosu od 501 milion evra. Prema Ugovoru o Koncesiji koji je sklopila sa Vladom Srbije, ova kompanija je od subote 22. decembra u ponoć postala operater aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Koncesioni period će trajti 25 godina.

U saopštenju Vlade Republike Srbije se navodi da će Srbija ostaje vlasnik aerodroma, a da će koncesionar u državni budžet svake godine uplaćivati koncesionu naknadu. Vinci ima obavezu i ulaganja u infrastrukturu aerodroma u skladu sa Ugovorom o koncesiji. Vlada nikada nije objavila ovaj ugovor uz obećanje da će to biti učinjeno kada se izvrši uplata koncesione naknade. Ukupna vrednost transakcije je 1,46 milijardi evra.

Objavljeni su i planovi novog operatera aerodromom prema kojima će u prvih pet fodina biti izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne piste, biće izgrađena umetnuta poletno-sletna pista između postojeće i rulne staze. U planu je izgradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala, izgradnja novih objekata i opšte unapređenje sistema.

Vinci želi da od aerodroma u Beogradu napravi regionalno čvorište i da broj putnika poveća tri puta tokom perioda koncesije.

Povodom preuzimanja aerodroma Nikola Tesla, nacionalni avio prevoznik Air Serbia je poželeo dobrodošlicu novom koncesionaru i zahvalio se na saradnji dosadašnjem timu koji je upravljao aerodromom, na čelu sa direktorom Sašom Vlaisavljevićem.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije