Virgin Galactic uspešno provozao ser Ričarda Brensona do ivice svemira

Na 22 probnom letu do ivice svemira našla se po prvi put kompletna posada kao i osnivač kompanije ser Ričard Brenson.

Datum / Date: 12.07.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Virgin Galactic

Svemirska letelica Virgin Galactic-a sa kompletnom posadom je uspešno stigla do ivice svemira.

Probni let je bio 22 po redu, ali prvi sa kompletnom posadom u kabini uključujući i osnivača kompanije ser Ričarda Brensona.

Svemirski avion, kako ga je nazvao njen tvorac, Brenson, poslat je u nedelju, 11. jula na svoj suborbitalni let sa kosmodroma Spaceport America u Novom Meksiku. Letelica je lansirana u orbitu tek na visini od 15 kilometara, do koje ju je klasičnim avionskim letom, na svom trbuhu doveo matični svemirski brod VMS Eve.

Foto: Virgin Galactic

Let je trajao oko 90 minuta i letelica je dosegla do same ivice svemira, na udaljenosti od 80 do 85 kilometara od zemlje. Iako postoje nesaglasje da li se ta visina može smatrati svemirom, činjenica je da je to u najmanju ruku sam njegov početak i da je to dovoljno da se ovakav let može nazvati svemirskim.

Brenson je bio presrećan jer je postao prvi čovek na svetu koji je sopstvenom letelicom odleteo do Svemira. Njegovo putovanje mogli su da prate ljudi širom sveta. On je naglasio da je pored posade, koju je nazvao astronautima i koja je testirala razne tehničke stvari, njegova uloga bila da testira putničko iskustvo, jer će ovakvi letovi ubrzo postati uobičajena turistička ponuda.

Po dolasku do cilja, letelica se zadržala neko kraće vreme da se urade razni testovi, a za to vreme posada je mogla da se odveže i doživi bestežinsko stanje.

„Koliko god da sam o ovome sanjao još kao dečak, nisam mogao da budem pripremljen za trenutak kada ću moći da bacim pogled na zemlju iz Svemira“, izjavio je Brenson.

Foto: Virgin Galactic

Misija je uspešno završena tamo gde je i počela, a ovaj probni let će uskoro otvoriti vrata za početak svemirskog turizma. Očekuje se da će Virgin Galactic godišnje obavljati više letova do svemira. Svoje mesto u letelici već je po ceni od 250.000 dolara kupilo preko 600 putnika, među kojima su i mnoge poznate ličnosti poput Džastina Bibera i Leonarda di Kaprija.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije