Vlada Crna Gore otkupljuje dva aviona Montenegro Airlines-a

Crna Gora uspela da zameni ugovor o lizingu dva aviona Montenegro Airlines-a za ugovor o kupovini.

Datum / Date: 16.02.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Montenegro Airlines

Vlada Crne Gore je na današnjoj sednici donela odluku da kupi dva aviona Embraer 195 za potrebe nove crnogorske aviokompanije „To Montenegro“ doo.

Avioni će biti kupljeni od kompanije GE Capital Aviation Services (GECAS) koja ih je po veoma nepovoljnim uslovima davala u najam prethodnoj crnogorskoj aviokompaniji Montenegro Airlines, koja je ugašena krajem decembra prošle godine.

Kako je saopštila Vlada Crne Gore, ovim potezom ostvarene su uštede od preko 43 miliona američkih dolara i načinjen je veliki korak ka ponovnom uspostavljanju letova nacionalnog avio prevoznika.

Montenegro Airlines je u julu 2007. potpisala izuzetno nepovoljan, kako tvrde u Vladi, Ugovor o zakupu dva vazduhoplova sa kompanijom GECAS. Period zakupa utvrđen ovim ugovorom o operativnom lizingu je osam godina, a ukupna preostala dugovanja po važećem zakupu iznose preko 39 miliona dolara. Kako je Vlada osnivač i vlasnik Montenegro Airlines-a to sav teret prevremenog raskida ugovora sa crnogorske strane pada na nju i ti penali bi morali biti isplaćeni iz državnog budžeta, a ukupan trošak ako se dodaju i sudski i drugi troškovi bi narasli na 43 miliona, a avioni bi bili vraćeni vlasniku, tvrde u Vladi Crne Gore.

Poslednjih mesec dana predstavnici crnogorske vlade su vodili „mukotrpne i direktne“ svakodnevne pregovore sa GECAS-om. Rezultat tog dogovora je zamena nepovoljnog ugovora o zakupu za novi ugovor o kupoprodaji po ukupnoj ceni za dva aviona od 21,784 miliona američkih dolara. Avioni će tako trajno postati vlasništvo Crne Gore, odnosno biće na raspolaganju novoj državnoj aviokompaniji „To Montenegro“.

„Kupovinom ova dva vazduhoplova bićemo korak bliže ostvarenju našeg cilja, a to je da To Montenegro postane operativan i da se letovi ponovo uspostave do 1. juna ove godine“, stoji u saopštenju Vlade Crne Gore.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije