Vlada donela odluku o avio-linijama od javnog interesa za 2022-2023.

Među deset avio-linija od javnog interesa na spisku Vlade Srbije, našla se i linija između Niša i Beograda.

Datum / Date: 02.11.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Niš Airport

Vlada Srbije donela je Odluku o proglašenju linija u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju.

Prema najnovijoj odluci do koje su došli domaći mediji određeno je deset avio-linija koje bi trebalo da se uspostave sa aerodroma u Nišu i Kraljevu.

Predviđeno je da se nove linije uspostave u periodu od dve godine, počev od 1. januara 2022. do 31. decembra 2023.

Linije od javnog interesa će biti subvencionirane iz budžeta Republike Srbije, a po raspisivanju tendera ove će linije biti dodeljene aviokompanijama koje iskažu interesovanje.

Prema dokumentu Vlade Srbije, iz Kraljeva su potrebne direktne linije do Istanbula, a u letnjoj sezoni i do Tivta i Soluna.

Iz Niša bi trebalo da se uspostave linije do: Frankfurta (Hahn), Kelna, Ljubljane, Atine, Tivta i Istanbula.

Posebno interesantna je i najavljena direktna linija između Niša i Beograda, koja bi trebalo da bude održavana četiri puta nedeljno.

Pre dve godine Vlada je takođe raspisala tender za dodeljivanje subvencija za 12 linija od javnog interesa sa niškog aerodroma. Za ove linije, Air Serbia, koja je iskazala interesovanje dobila je pet miliona evra na godišnjem nivou, pišu Južne vesti. Sa ovog spiska ubrzo je skinuta Budimpešta, ali se od ostalih linija (Nirnberg, Frankfurt, Rim, Hanover, Ljubljana, Salcburg, Bolonja, Budimpešta, Geteborg, Fridrihshafen, Karlsrue i Tivat) zbog pandemije koronavirusa zadržala samo ona do Frankfurta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije