Aerodrom Kraljice Tamare podno ledenih vrhova Kavkaza

Aviatica je posetila jedan od najneobičnijih aerodroma koji se nalazi u Gruziji, visoko podno vrhova Kavkaza.

Datum / Date: 01.11.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: D. Nikolić

U planinskom, kavkaskom regionu Svaneti (Svanetija) u Gruziji nalazi se jedan od najviših aerodroma u Evropi – Queen Tamar Mestia.

Tačno je, Gruzija geografski nije u Evropi, ali kako se ova zemlja zajedno sa susednim Azerbejdžanom i Jermenijom, politički i administrativno smatra delom Evrope, u tom smislu je i aerodrom u Mestiji jedan od najviših evropskih aerodroma.

Nalazi se na južnim padinama Kavkaza tik ispod nekih od najviših vrhova ovog moćnog planinskog lanca na granici sa Rusijom. Kratka aerodromska pista, duga tek nešto ispod 1.200 metara, nalazi se na 1.467 metara nadmorske visine, ali je okružena vrhovima koji paraju nebo na visinama od preko 4.000 metara. Odmah severno od aerodroma, lučno od zapada ka istoku ređaju se kavkaski ledeni šiljci Ušbe (4710m), Lacge (4019m), Gistole (4860m), Tenuldija (4858m) i najvišeg od svih vrha Džanga (5085m).

Foto: D. Nikolić / Geographica

Ovakav teren nije ostavio mnogo mogućnosti za avio-operacije na ovom malom aerodromu, čija pista je usmerena u pravcu JZ-SI i upravo u tom smeru je otvorena za sletanje i poletanja. Drugačije ne može, a samo odvijanje avio-saobraćaja dosta zavisi i od vremenskih (ne)prilika.

Na aerodrom koji nosi ime Kraljice Tamare, vladarke gruzijske srednjevekovne države u XII veku, sleću samo mali avioni. Redovan gost na aerodromu je turboelisni avion Let L-410 sa 19 putničkih mesta. Njega koristi mala gruzijska aviokompanija Vanilla Sky, osnovana češkim kapitalom, koja održava nekoliko linija u domaćem saobraćaju.

Vanilla Sky, sa motom “Vaši snovi, naša krila”, obavlja turističke i avio-taksi letove povezujući gruzijske aerodrome u Batumiju, poznatom letovalištu na Crnom moru, Mestiji (centru Svanetije na Kavkazu), Kutaisiju (drugom po veličini i značaju gruzijskom gradu) i Tbilisiju, prestonici ove prelepe države. Ova kompanija je jedna od retkih u svetu koja ima i svoj sopstveni mali aerodrom gde je smeštena njena baza. To je zapravo uzletište Natahtari, sa betonskom pistom dugom tek 978 metara, koje se nalazi pored nekadašnje prestonice Gruzije, Mckete, na 20-tak kilometara severno od Tbilisija.

Foto: Mestia Airport

Karte za letove ove kompanije do Mestije je veoma teško kupiti, jer se uvek rasprodaju dosta unapred, s obzirom da je region Svanetija teško pristupačan, a poslednjih godina doživljava pravi turistički bum. Cena karte je oko 30 evra po smeru.

Osim redovnih letova, koji se obavljaju svakog drugog dana, ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom, na aerodrom Kraljice Tamare sleću povremeno i avioni biznis avijacije, jer su skijališta u okolini Mestije sve popularnija među bogatom klijentelom. U 2019, poslednjoj godini pre početka pandemije, aerodrom u Mestiji je opslužio tek 9.000 putnika.

Za njih je napravljen interesantan terminal površine tek 250 kvadratnih metara. Na prostoru jedne veće dnevne sobe nalaze se dva šaltera za čekiranje putnika, jedan skener za pregled putnika i prtljaga, čekaonica sa dvadesetak stolica, toalet i vitrina sa zaplenjenim artiklima, kakva postoji i na velikim aerodromima u Gruziji. Ostatak korisne površine se nalazi u krivom staklenom tornju gde je smeštena malena aerodromska kontrola letenja.

Foto: D. Nikolić / Geographica

Zahvaljujući dizajnu terminala, ovaj je aerodrom dospeo na stranice mnogih svetskih medija, a BBC ga je svrstao u deset najzanimljivih aerodromskih dizajnerskih rešenja na svetu.

Terminal je u obliku iskrivljenog slova “J”, gde je viši deo kontrolni toranj, a niži deo prostor za putnike. Ovakav dizajn izgleda tek tako neobično u oku običnog posmatrača, ali se otkrivanjem njegovog značenje može uočiti zaista impresivna arhitektonska ideja. Oblik terminala je stilizovana svanetijska planinska kuća sa odbrambenim tornjem, po kojem je ovaj region i poznat u svetu.

Foto: D. Nikolić / Geographica

Svanetijske odbrambene kule su odlika svake kuće u selima na opasnim kavkaskim padinama. Nastajale su u Srednjem veku, u periodu od VIII do XII veka i služile su za odbranu od neprijatelja i osvajača, krvne osvete ali i čestih i veoma opasnih planinskih lavina. U njih bi po dolasku opasnosti sklanjani žene, deca, stoka i dragocenosti, dok bi muškarci sa vrha branili svoje porodice.

Svanetijske odbrambene kule se nalaze na UNESCO listi svetske baštine.

Više o našem boravku u Gruziji čitajte u narednom periodu na našem sajtu Geographica Magazin.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije