Zagrebački aerodrom će nositi ime Franje Tuđmana

Hrvatska Vlada je donela odluku da se zagrebački aerodrom nazove Franjo Tuđman, po prvom predsedniku Hrvatske

Datum / Date: 26.02.2016.

Autor / Author: Aviatica

Vlada Republike Hrvatske je na sednici održanoj 25. februara 2016. donela odluku da zagrebački aerodrom ponese ime po prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu. Hrvatski mediji naglašavaju da je odluka doneta na predlog prethodne Vlade, koji je dat još u junu prošle godine.

U vestima o ovom preimenovanju nejasno se navodi prvo da će aerodrom poneti ime Tuđmana, a potom da će to ime “krasiti” novi terminal čija izgradnja je u toku.

Završetak izgradnje novog terminala se očekuje početkom naredne godine. Terminal Franjo Tuđman će imati 47.000 kvadratnih metara korisnih površina. Kapacite terminala je 3 miliona putnika godišnje, a krasiće ga 11 avio mostova.

Odluka o imenovanju aerodroma nije naišla na odobravanje među Srbima u Hrvatskoj i u susednoj Srbiji, s obzirom da se prvom hrvatskom predsedniku na teret stavlja progon preko 200.000 hiljada hrvatskih Srba tokom građanskog rata koji je izbio nakon secesije Hrvatske iz SFR Jugoslavije.

Ovo je drugi aerodrom u bivšoj Jugoslaviji koji će poneti ime po osobi koja vređa Srbe. Pre Tuđmana svoj aerodrom je dobio i jedan od vođa terorističke organizacije OVK Adem Jašari, po kome je prištinski aerodrom “Slatina” dobio ime nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

Vlasnici oba aerodroma su francuske kompanije. Zagrebačku zračnu luku pod koncesijom drži francuski konzorcijum ZAIC (sa većinskim udelom aerodromskog operatora “Aeroports de Paris” – AdP), dok je Priština u rukama francusko-turskog konzorcijuma Limak Holding.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije