Brojne novosti u letnjem redu letenja sa aerodroma Beograd

Dve nove destinacije, stidljivi dodatni letovi i nekoliko smanjenja glavne su odlike nastupajućeg letnjeg reda letenja koji na snagu stupa krajem marta.

Datum / Date: 27.02.2016.

Autor / Author: Aviatica

Pad broja putnika koji je karakterističan za poslednjih nekoliko meseci na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” bi mogao biti zaustavljen sudeći po preliminarnim pokazateljima iz novog letnjeg reda letenja koji stupa na snagu 27. marta.

Za sada su potvrđene dve nove linije iz Beograda. Air Serbia je najavila direktan let do Njujorka (JFK) Favicon - 16x16 za 23. jun, koji još uvek zavisi od dobijanja dozvole američkih vazduhoplovnih vlasti. Do Njujorka je planirano pet letova nedeljno tokom.

Druga nova destinacija je Karlsrue / Baden-Baden (FKB) Favicon - 16x16, do koje će leteti Wizz Air počev od 28. marta sa dve nedeljna leta.

Najveći avio prevoznik iz Beograda, Air Serbia planira i mala povećanja kapaciteta u odnosu na prošlo leto na linijama ka Diseldorfu, Berlinu, Amsterdamu, Splitu, Puli, Dubrovniku i Malti. Wizz Air smanjuje broj letova do Geteborga (sa tri nedeljno na dva) tokom cele sezone i do Larnake (sa dva na jedan) u periodu do 22. jula.

IbizaXXL.com-Corendon

Čarter sezona ne obećava

Prema informacijama od domaćih turoperatora prošle godine je zbog odbijanja izdavanja dozvola stranim čarter avio prevoznicima bilo oko 40.000 manje putnika u čarter saobraćaju.

Ove godine nas čeka isti problem. Direktorat je već odbio turski Corendon koji je bio aplicirao za letove ka Bodrumu i Antaliji.

Agencije se ove godine suočavaju i sa dodatnim problemom – nestabilnom političkom situacijom u Turskoj kao dodatak na, već izbrisane sa turističkih mapa, Egipat i Tunis.

Dodatne letove planira i rumunski TAROM ka Bukureštu (povećanje sa šest na osam nedeljno), flydubai ka Dubaiju (sa tri na četiri) i Norwegian ka Oslu (sa dva na tri).

Novost u odnosu na prošlogišnji letnji red letenja je LOT, koji se vratio u Beograd nakon privremenog prestanka saobraćaja 1. jula prošle godine. Poljski prevoznik će imati svakodnevne letove između Varšave i Beograda.

Ovog leta će Beograd biti povezan i sa moskovskim aerodromom Domodedovo zahvaljujući novoj liniji ruske avio kompanije Ural Airlines, koja je sa našim glavnim gradom uspostavila redovan saobraćaj u januaru.

Očekivan, ali još uvek nepotrvrđen je i povratak Air Caira tokom letnje sezone, koji bi ove godine, usled smanjene tražnje, možda leteo samo kao čarter prevoznik.

Grčka avio kompanija Ellinair će ove godine obaviti nekoliko čarter letova ka Kritu, koji se ujedno nalaze i u slobodnoj prodaji, pa se na neki način može svrstati u sezonske redovne linije. Iako je ista kompanija najavila i letove do Krfa, oni se još uvek nisu pojavili u prodaji.

Značajna promena će se desiti i sa linijom od Beograda do Dohe koju održava Qatar Airways. Ova kompanija, već od 16. marta počinje sa direktnim letovima, bez tehničkog sletanja u Sofiju, ali će smanjiti broj letova i umesto svakog dana do Katara će leteti četiri puta nedeljno, što ipak predstavlja povećanje kapaciteta na ovoj liniji imajući u vidu da je više neće deliti sa Sofijom.

Neprijatna iznenađenja nam ovog leta stižu iz Star Alliance. Kako Aviatica saznaje linija ka Ženevi će biti povučena iz prodaje posle samo tri nedelje letova, koji su planirani za početak aprila. Ova linija je prvobitno ukinuta tokom zimskog reda letenja uz napomenu da postaje sezonska, ali se ove godine može destiti da bude obustavljena.

Lufthansa ukida jedan od 14 nedeljnih polazaka za Minhen. Popodnevni let ponedeljkom nije unet u sistem za letnji red letenja, a razlog je nepoznat. Sa druge strane, ovih je dana vraćen privremeno ukinut ranojutarnji let za Frankfurt. Letovi nisu više u rezervacionim sistemima, međutim vest o ukidanju letova je još nezvanična dok ne dobijemo potvrdu od Lufthanse i SWISS-a.

Uz nove putnike koje možemo očekivati na letovima ka Njujorku, treba računati i na povećanje transfernih putnika iz regiona, koji bi koristili ove letove Air Serbije, kao i na blag porast putnika na letovima ostalih avio prevoznika. Uvek postoji mogućnost najave novih linija i destinacija, a pominju se i letovi Air Serbije ka Ohridu i Zadru, kao i letovi novoosnovane hrvatske avio kompanije AWEX, koja planira povezivanje Beograda i velikog broja gradova na Jadranu.

Iako novi letnji red letenja ne donosi nikakve spektakularne novosti, on deluje sasvim realno i mogao bi da obezbedi beogradskom aerodromu ponovni rast broja putnika, makar i minimalni.

air-serbia-new-york

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije