Zašto baš Meksiko?

Air France vam predstavlja Meksiko, jednu od mnogobrojnih dalekih destinacija do kojih možete da otputujete uz promotivne cene.

Datum / Date: 14.01.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Pixabay

Ukoliko ste planinar, vuklanolog, ljubitelj pustinja i osoba kojoj ne može godina da prođe, a da se ne okupa na moru, pride volite ronjenje, podzemna jezera, lingvista-amater ste, obožavate džungle i potpuno ste ludi za piramidama, postoji zemlja za vas.

Jedino ćete možda imati problem da pronađete dovoljno neljut obrok. Meksiko čeka na vas.

Akapulko, Kankun, Tihuana, Čičen Ica, Jukatan, Kordiljeri, Popokatepetl, poluostrvo Kalifornija začudićete se za koliko stvari o Meksiku ste već čuli. Mada to i ne treba da čudi kada se ima na umu da je Meksiko 11. najnaseljenija i 14. najveća država na svetu.

U Meksiku vas čeka i jedan od najvećih gradova na svetu, toliko velik da tone. Meksiko siti se nalazi na mestu Teotikavana, astečke prestonice, koja se nalazila sred jezera Tekskoko. Pošto je izgrađen na zemljištu punom podzemnih voda, procenjenih 25 miliona stanovnika isisava tu vodu takvom brzinom da grad gubi 7,5 centimetara godišnje. Kada kažemo gužva, svaki Meksikanac se nasmeje, jer u njihovom saobraćaju nema gužve samo kada su svi na odmoru. Prosečni čovek ovde godišnje izgubi 110 sati u prevozu.

Ako ste mislili da su piramide nešto posebno, onda treba da popričate sa Meksikancima. Oni to i ne misle, jer svaki kraj ima svoju piramidu, to je nešto kao da pričate Holanđanima koliko su vetrenjače divne i retke. Najpoznatija je Piramida sunca u Teotikavanu. Ona je pripadala velikom kompleksu, u okviru kog su se nalazili i tereni za mezoamerički fudbal, divan sport, poznat po žrtvovanju tima koji izgubi.

Pored toga što ćete u Meksiku videti veliki broj mesta pod zaštitom Uneska, tu ćete se susresti i sa hranom koja je na Uneskovoj listi kulturne baštine. Srećom, ovu baštinu možete konzumirati do mile volje, a nijedno udruženje vas neće sprečiti u tome (osim neko koje se bori za zaštitu kukuruza, paprika i pasulja, mada još uvek nismo čuli za takvo). Naravno, prava bi šteta bila otići u Meksiko i ne probati čokoladu pravljenu po astečkom receptu i zaljućenu ljutom paprikom. I upozorenje, ako jedete halapenjo, ne dirajte oči. Ili probajte, pa napišite kako je bilo.

Španci su iz Meksika odnosili hranu i zlato, ali su doneli jednu životinju koja se ne snalazi najbolje u prašumi – u pitanju je bik. Korida je u Meksiku i dalje popularna, ali za razliku od prava mahunarki, za prava ovih životinja se bore brojna društva. Takođe, u Meksiku ćete naići na drugog najmanjeg zeca na svetu, vulkanskog zeca, kao i najveći američku mačku, jaguara.

Meksiko drži i rekord kada je dužina predsednikovanja u pitanju. Godine 1913. Fransisko Madero je postao predsednik, ali je nakon svog prvog sastanka kao predsednik, sa generalom Viktorijanom Uertom, odlučio da podnese ostavku.
Ova država može da se podiči i velikim brojem umetnika, a kako i ne bi, kada im je omogućila da plaćaju porez svojim delima. Pored oslikavanja platna, Meksikanci vole da oslikavaju i svoja lica, pogotovo 2. novembra, kada je Dan mrtvih. Inače, meksički Dan mrtvih su najveselije i najšarenije zadušnice na svetu.

Za putnike iz Srbije, najlakši način da dođu do Meksika je avionima Air France-a.

Avio-karte za Meksiko siti su na promociji od 13. do 27. januara, a  mogu se naći po ceni od 1096 evra. Karte koje kupite u ovom periodu, možete iskoristiti za putovanja do 30. juna 2022.

Za više destinacija na promociji, posetite sledeći link

Foto: Air France

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije