Završena izgradnja spektakularnog novog aerodroma u Pekingu

Novi aerodrom Daxing u Pekingu, čija izgradnja je upravo završena, preuzeće deo saobraćaja sa starog aerodroma već od 30. septembra.

Datum / Date: 09.07.2019.

Autor / Author: Aviatica

U Pekingu je završena izgradnja najvećeg aerodroma na svetu koji će od oktobra preuzeti funkciju glavnog međunarodnog aerodroma u ovom gradu.

Beijing Daxing, kako će se zvati novi pekinški aerodrom ima najveći jedinstven aerodromski terminal na svetu površine 700 hiljada kvadratnih metara.

Ovaj terminal u obliku zvezde projektovala je Zaha Hadid. Moći će da primi preko 100 miliona putnika kada budu završene sve faze izgradnje do 2040.

Aerodrom će na kraju imati šest poletno-sletnih staza; sada ih je četiri. Povezan je sa centrom grada brzom železnicom i metroom, a putovanje će trajati 20-tak minuta. Izgradnja aerodroma zajedno sa pristupnim saobraćajnicama i železničkom mrežom, koštala je preko 17 milijardi dolara.

Mnoge aviokompanije su već najavile početak saobraćaja sa ovog aerodroma. Očekuje se njegovo svečano otvaranje i puštanje u saobraćaj 30. septembra na 70. godišnjicu Narodne Republike Kine.

China United Airlines bi trebalo da bude prva aviokompanija koja će uspostaviti saobraćaj sa aerodroma Daxing. Na ovom aerodromu će biti bazirano 60 aviona ove kompanije. China Eastern će isprva prebaciti oko 10 posto svih svojih letova koje sada obavlja sa aerodroma Beijing Capital International, dok će od marta naredne godine biti prebačeno 80 posto svih letova.

Sa aerodroma će leteti i druge kineske aviokompanije: Shanghai Airlines, China Southern kao i nacionalni avio prevoznik Air China.

Poljski avio prevoznik LOT, danas je objavio povećanje broja letova do glavnog grada Kine. Na postojeća tri leta koja se sada obavljaju prema starom aerodromu, biće dodata i četiri nova prema aerodromu Daxing. Na taj način će LOT povezati Varšavu i Peking svakodnevnim letovima.

Finnair je takođe najavio uspostavljanje tri leta nedeljno do novog aerodroma.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije