25by2015 – nova IATA inicijativa za veći udeo žena na rukovodećim pozicijama

IATA pokreće inicijativu 25by2025 koja ima za cilj povećanje udela žena na rukovodećim pozicijama u avio saobraćaju.

Datum / Date: 12.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: IATA

IATA je objavila da je već 59 aviokompanija iz celog sveta prihvatilo kampanju „25by2025“ ove organizacije koja ima za cilj da smanji rodnu nejednakost u avio industriji.

Osnovna ideja ove incijative je da se do 2025. dostigne ili 25% više žena na rukovodećim pozicijama ili minimum od 25% žena u ukupnom broju menadžera u aviokompanijama. Incijativa je pokrenuta 26. septembra 2019. i pozvane su aviokompanije da se dobrovoljno priključe.

Do sada se priključilo 59 aviokompanija iz celog sveta koje drže oko trećine putničkog prometa na svetu.

„Naši putnici dolaze iz raznih životnih okolnosti, predstavljaju različite kulture i polove, pa ipak naša industrija ne prati sve te različitosti. Znamo da to moramo da menjamo i zato pozdravljamo odluku 59 aviokompanija da uzme učešća u incijativi 25by2025“, izjavio je Aleksandar de Žunijak, generalni direktor IATA.

U narednoj fazi radiće se na prikupljanju i praćenju podataka o broju žena ne samo na rukovodećim (menadžerskim) pozicijama u aviokompanijama već i na mestima koja su do sada tipično poznata kao „muška“. Uzeće se u obzir i žene piloti i žene avio inženjeri.

Avokompanija će o ovoj temi razgovarati u maju na sastanku koji će se održati u Parizu, a u junu na narednoj godišnjoj skupštini IATA javnosti će biti prezentovani i prvi rezultati.

Na Danima medija koje organizuje IATA u Ženevi o ovoj temi je govorila Džejn Hoskinson, drektor edukacije i razvoja ove organizacije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije