737MAX dobio zeleno svetlo da se vrati u saobraćaj

Boeing-ov avion 737MAX dobio je zeleno svetlo američkih vazduhoplovnih vlasti, FAA, da se vrati u saobraćaj posle 20 meseci prizemljenja.

Datum / Date: 20.11.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Boeing

Nakon dve katastrofalne avionske nesreće i 20 meseca zabrane letova, avion 737MAX, američkog proizvođača Boeing, dobio je zeleno svetlo da se vrati u saobraćaj.

Američka vazduhoplovna agencija, FAA, je nakon višemesečnih provera i testiranja odobrila sve tehničke izmene na modelu 737MAX i 18. novembra izdala je ponovo dozvolu za uključivanje u redovan saobraćaj.

Ovaj avion, koji je važio za najnovije čudo tehnologije prizemljen je širom sveta u martu 2019. nakon dve nesreće sa fatalnim ishodom, u Indoneziji (Lion Air) i u Etiopiji (Ethiopian Airlines). Tada se ispostavilo da je za nesreću odgovorna MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) tehnologija.

Nakon toga usledilo je najduže prizemljenje u istoriji avio saobraćaja kada je skoro 390 aviona povučeno iz saobraćaja i parkirano. Ukupno do sada je proizvedeno oko 450 letelica i sve su one još uvek van saobraćaja. Aviokompanije koje poseduju ove avione već najavljuju njihov povratak u saobraćaj, ali ističu da postoji veliko nepoverenje putnika za let ovim modelom aviona.

Tako je Southwest, američka lowcost aviokompanija, navela da se čak četvrtina njihovih putnika ne oseća prijatno zbog mogućnosti da lete ovim avionom. Zbog velikog nepoverenja prema avionu 737MAX mnoge aviokompanije razmišljaju da promene oznaku za ovaj tip aviona i da ga umesto 737MAX 8 ili 9 nazivaju 737-8 i 737-9. Američki avio prevoznici su takođe omogućili besplatne promene karte putnicima koji se budu plašili da sednu u MAX.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije