Američki lowcost jetBlue najavio plan širenja mreže linija ka Evropi

Jedna od najvećih američkih lowcost aviokompanija, jetBlue, najavila je širenje ka Evropi od naredne godine.

Datum / Date: 23.11.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus

Jedan od najvećih američkih lowcost avio prevoznika, jetBlue (B6) planira širenje na Evropu. Za 2021. je planirano uvođenje više dnevnih letova ka Londonu i to iz Njujorka i Bostona.

Generalni direktor jetBlue Airways-a, Robin Hayes smatra da će letovi biti uspostavljeni u pravo vreme, imajući u vidu aktuelnu pandemiju koronavirusa. „Dok dođemo do narednog leta, proći će već 18 meseci kako su mnogi poslednji put putovali negde“, rekao je Hayes za Aviation Week. On kaže da iako sada ne postoji tražnja za letovima postoji jaka želja i ljudi jedva čekaju da popuste restrikcije pa da krenu na odmor ili da posete rodbinu i prijatelje.

Širenje ka Evropi ovoj kompaniji omogući će avioni Airbus A321LR i A321XLR koji predstavljaju klasičan A321 model sa produženim doletom. JetBlue je naručio po 13 aviona od ova dva modela, po prvi put prikazana na pariskom vazduhoplovnom sajmu 2019.

Kao prednost američkog prevoznika na letovima ka Evropi, Hayes ističe sezonalnost koja vlada u Evropi. Mnoga evropska tržišta imaju veliku potražnju za letovima ka Americi tokom letnje sezone, ali to nije slučaj zimi. Američke kompanije tako mogu da iskoriste ovaj period i da svoje avione šalju ka Evropi tokom leta, dok bi ih preko zime angažovali na linijama ka Karibima i Južnoj Americi.

Generalni direktor jetBlue-a nije otkrio koje bi destinacije u Evropi ova kompanija mogla da pokrije osim Italije, za koju je rekao da je sasvim izvesna s obzirom na postojeću tražnju. Navedeno je da će biti uvedene brojne sezonske linije, prvenstveno ka evropskim letovalištima i turističkim destinacijama.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije