Aerodrom u Beogradu opkoljen putarima sa svih strana

Aerodrom Nikola Tesla je saopštio da će se narednih dana odvijati radovi na sanaciji pristupnih saobraćajnica.

Datum / Date: 18.07.2018.

Autor / Author: Aviatica

Ako ste se ovih dana uputili ka aerodromu Nikola Tesla u Beogradu sa strane novobeogradskih blokova, Ledina ili Surčina mogli ste naleteti na obaveštenje o potpunoj obustavi saobraćaja na delu puta broj 266 između Vojvođanske ulice u Surčinu i aerodromskog kompleksa.

Oni koji na aerodrom budu krenuli 23. jula ili kasnije imaće problem da mu priđu i sa druge strane, tj. sa glavne pristupne saobraćajnice koja povezuje aerodrom sa autoputem Beograd – Zagreb. Aerodrom Nikola Tesla je obavestio javnost da će tog dana početi radovi na sanaciji pristupnih saobraćajnica Terminalu 1 i Terminalu 2.

Radovi će trajati do 31. avgusta i u tom periodu će saobraćajnica od auto-puta do terminalne zgrade biti prohodna u oba smera. U saopštenju se navodi da će se radovi obavljati u fazama i obuhvatiće sve saobraćajne trake od mosta do terminalne zgrade aerodroma.

Radovi na ovoj deonici su bili obavljani i prošle godine u julu. Trajali su do kraja septembra i tom prilikom je zamenjeno 22.000 kvadratnih metara asfalta, skoro četir kilometra ivičnjaka, i isto toliko zaštitnih ograda, a uređeni su i zeleni pojas sa sistemom zalivanja kap po kap i postavljena je nova horizontalna signalizacija. Međutim, prošle godine su radovi izvršeni samo na delu deonice od podvožnjaka kod autoputa pa do mosta preko starog aerodromskog puta nedaleko od Muzeja vazduhoplovstva.

Ove godine će radovi biti na delu pomenute deonice, od mosta pa do Terminala, a podrazumevaće sanaciju i rehabilitaciju saobraćajnice i saniranje pukotina u kolovozu.

Veći problem za putnike i još više za zaposlene na aerodromu predstavljaju radovi na prilaznom putu ka Surčinu. Kako Aviatica saznaje, ove radove je pokrenula opština Surčin i o tome nije na vreme obavestila javnost. Put od Vojvođanske ulice do aerodroma je u potpunosti zatvoren za saobraćaj zbog zamene asfalta. Stari asfalt je prebačen na seoske puteve (kroz njive) kojima se može privremeno stići do aerodroma. Jedan od ovih puteva polazi od NIS-ove pumpe na ulasku u Surčin i izlazi naspram glavne kapije Jat Tehnike.

Aerodrom Nikola Tesla je odmah po dobijanju informacije od strane opštine Surčin obavestio javnost o radovima, a GSP Beograd o promeni režima rada linija gradskog saobraćaja. Linija broj 72, koja povezuje Zeleni Venac sa Aerodrom sada saobraća izmenjenom trasom od Bežanijske kose i pored kvantaške pijace izlazi na autoput dok će linija 607 koja povezuje Surčin sa Pohorskom na Novom Beogradu iz Surčina izlaziti na obilaznicu oko Beograda, potom na autoput odakle će skretati ka Aerodromu, pa se vraćati nazad na autoput i dalje nastavljati ka Pohorskoj.

AMSS i Direkcija za puteve Republike Srbije nemaju zvanične informacije o ovim radovima na surčinskom putu tako da se oni ne mogu videti u redovnim izveštajima o stanju na putevima, niti ih nema ucrtanih na mapama koje se mogu naći na internetu. U AMSS-u su nam nezvanično rekli da su upoznati sa ovim radovima, ali da nisu mogli da o njima obaveste javnost jer ih izvođač radova nije zvanično obavestio.

Prema obaveštenju aerodroma i GSP Beograd saznajemo da će ovi radovi trajati sve do 10. avgusta, što znači da će od 23. jula do 10. avgusta prilaz aerodromu Nikola Tesla sa obe strane biti značajno otežan. Ovo je ujedno i glavni špic letnje sezone kada aerodrom tradicionalno beleži najveći broj putnika pa se sa velikom verovatnoćom može očekivati gužva u saobraćaju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije