Aerodrom u Beogradu radi bez problema uprkos snegu

Iako sneg u Beogradu pada neprekidno duže od 24 časa, beogradski aerodrom funkcioniše bez ikakvih problema.

Datum / Date: 27.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

Avio-saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla odvija se prema planiranom redu letenja uprkos snegu koji neprestano pada duže od 24 sata.

Zimski štab i operativne službe beogradskog aerodroma maksimalno su i u punom kapacitetu angažovane, kako bi se avio-saobraćaj odvijao bezbedno i obezbeđeno. Poletno-sletna staza i manevarske površine su u normalnoj funkciji, a uslovi kočenja na pisti redovno se proveravaju, kako bi bilo omogućeno bezbedno sletanje i poletanje vazduhoplova.

Zimski štab je u stalnoj koordinaciji sa Kontrolom letenja i priprema izveštaje o stanju na svim površinama više puta dnevno. Zimski štab aerodroma koji je oformljen 1. novembra, raspolaže najmodernijom vrhunskom opremom za čišćenje snega u ovom delu Evrope, a veličina voznog parka omogućuje da deluju brzo i istovremeno na svim potrebnim lokacijama. Poletno-sletna staza dužine 3.400 metara i širine 45 metara u potpunosti se očisti od snega za oko 10 minuta.

U uslovima niskih temperatura i snega i avioni se moraju posebno pripremiti za let, tako što se prskaju specijalnim hemijskim sredstvima, čija je uloga da odmrznu zaleđene površine na avionu i spreče nastajanje leda do trenutka poletanja. Novu, savremenu platformu koja se koristi za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona, beogradski aerodrom Nikola Tesla izgradio je krajem 2016. godine.

Primena najnovijih tehnologija za rad u zimskim uslovima učvršćuje poziciju beogradskog aerodroma kao jednog od najbolje opremljenih u ovom delu Evrope i omogućava maksimalnu efikasnost prilikom prihvata i otpreme vazduhoplova.

Sve informacije o redu letenja putnici mogu saznati putem veb sajta aerodroma www.beg.aero  gde se u realnom vremenu prikazuju podaci o dolascima i odlascima vazduhoplova, a informacije o redu letenja mogu dobiti i putem broja telefona Info centra 011 209 4444.

Saopštenje Aerodroma Nikola Tesla Beograd

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije