IATA: Avio-saobraćaj veoma siguran u prošloj godini

Prema redovnom godišnjem izveštaju IATA, avio-saobraćaj je tokom 2017. zabeležio izuzetan rezultat u pogledu sigurnosti.

Datum / Date: 27.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

IATA, međunarodna organizacija vazdušnog saobraćaja, je izdala redovan godišnji izveštaj sa rezultatima o avionskim nesrećama i incidentima u avio saobraćaju tokom 2017. godine.

Prema ovom izveštaju broj avionskih udesa je značajno smanjen mereno indeksom koji pokazuje koliko se nesreća dogodi na milion obavljenih letova. U prošloj godini ovaj je indeks iznosio 1,08 u odnosu na 1,68 u 2016, i 2,01 u prethodnom petogodišnjem periodu (2012-2016).

U prošloj godini bilo je šest avionskih nesreća sa smrtnim ishodima među putnicima ili članovima posade. U ovim nesrećama izgubljeno je 19 života dok je prosek u prethodnih pet godina bio 315 žrtava godišnje. Nijedna od ovih šest nesreća nije uključivala putničke mlaznjake već se radilo o pet manjih turboelisnih aviona i jednom kargo mlaznjaku.

Nijedna aviokompanija koja je članica IATA nije doživela fatalnu nesreću.

„Prošla godina (2017) je bila dobra za aviosaobraćaj u pogledu sigurnosti. Oko 4,1 milijarda putnika letelo je na 41,8 milion letova širom sveta. Zabeležili smo poboljšanja sigurnosnih pokazatelja po skoro svim ključnim parametrima kako u globalu tako isto i posmatrano po regionima. Naš je cilj da avio saobraćaj ostane veoma siguran vid transporta kao što je to bio u prošloj godini. Iz avionskih nesreća koje su se desile u 2017. kao i iz ove dve najnovije iz Rusije i Irana možemo mnogo da naučimo i zaključimo kako bismo još povećali sigurnost avio-saobraćaja“, istakao je Aleksandre de Žunijak, generalni direktor IATA.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije