Alitalia ostvarila profit u trećem kvartalu

Posle dužeg perioda Alitalia, koja još uvek čeka strateškog partnera, ostvaruje neto profit u trećem kvartalu.

Datum / Date: 02.10.2018.

Autor / Author: Aviatica

Posle dužeg vremena Alitalia beleži dobit u poslednjem kvartalu. Period od jula do septembra je završen sa neto pozitivnim rezultatom oko 2 milina evra, zahvaljujući povećanju prihoda i smanjenju troškova, a uprkos visokoj ceni nafte.

U izveštaju koji je dostavljen Osboru za saobraćaj italijanskog parlamenta navodi se da je upravo ovaj treći kvartal prvi koji je prema planu oporavka kompanije trebalo da se završi profitom. Duži vremenski period se to nije desilo. Luiđi Gubitozo, komesar italijanske vlade zadužen za Alitaliju koja je u stečaju, je izjavio da je rast bio primeta i u prva dva kvartala. Prema prvim računicama, dobit pre oporezivanja u trećem kvartalu iznosi 24 miliona evra. Neto profit je 2 miliona evra.

Očekuje se ukupan prihod na kraju godine od preko tri milijarde evra. Ujedno se smanjuju troškovi, posebno lizinga, a očekuje se da će se oni dodatno smanjiti i u narednoj godini. Trošak rada „više nije problem“, navedeno je u izveštaju, dok je aviokompanija po tačnosti me prvom mestu u Evropi.

Komesari kao pohvalnu činjenicu ističu da posle dužeg perioda napokom postoji opšti koncenzus da se kompanija oporavi, da su politička trvenja stavljena na stranu. Uspeh kompanije pozdravljaju i svi sindikati.

Italijanska vlada pokušava da pronađe strateškog partnera. Odluka je više puta odlagana, a najnoviji rok je oktobar. Trenutno se, međutim, čuju još uvek nepotvrđeni glasovi, da Lufthansa više nije među zainteresovanima. U isto vreme su se pojavile najave da bi italijanska državna železnička kompanija (FS) mogla da uskoči kao strateški partner.

„U oktobru će se svakako nešto više znati o ovom pitanju, ali će se pitanje strateškog partnera rešiti do kraja godine“, rekao je Danilo Tonineli, ministar saobraćaja Italije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije