Aviokompanije zaobilaze vazdušni prostor Irana i Iraka

Aviokompanije počele da zaobilaze vazdušni prostor Irana i Iraka nakon zabrane američkih vlasti i avionske nesreće ukrajinskog aviona.

Datum / Date: 08.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Flightradar

Aviokompanije su počele da zaobilaze vazdušni prostor Irana i Iraka nakon što su američke vazduhoplovne vlasti izdale zabranu svojim avio prevoznicima da koriste ovaj prostor i posle još uvek nerazjašnjene avionske nesreće u kojoj je život izgubilo 176 osoba.

U utorak uveče, američke vazduhoplovne vlasti (FAA) su izdale NOTAM (zvanično operativno obaveštenje učesnicima u avio saobraćaju) u kome navode da stupa na snagu zabrana svim američkim aviokompanijama i vazduhoplovima da preleću preko teritorija Irana i Iraka ali i Persijskog i Omanskog zaliva. Odluka je doneta zbog raketiranja koje je Iran sproveo na ciljeve u Iraku na lokacijama gde se nalaze baze i postrojenja američke vojske.

Nekoliko časova nakon zabrane, avion ukrajinske aviokompanija Ukraine International Airlines (UIA) je pao nekoliko minuta nakon poletanja sa aerodroma Imam Homeini u Teheranu (IKA) na letu PS 752 od Teherana do Kijeva. U ovoj avionskoj nesreći je stradalo 176 osoba, a uzroci nesreće nisu poznati.

Neobičnom rekakcijom iranskih vlasti i izjavom da je avion pao zbog tehničkog kvara, samo su produbljene sumnje da je avion možda bio slučajno pogođen raketom iranske vojske. Sumnje su dodatno produbljene kada su se u javnosti pojavile slike delova aviona sa jasno vidljivim tragovima šrapnela i kada je ukrajinska ambasada u Teheranu iznenada povukla prvobitno izdato saopštenje u kome je isključila mogućnost terorističkog napada i za nesreću okrivila kvar na motoru.

Iranske vlasti su kasnije izjavili da neće istražiteljima iz Boeing-a dostaviti crne kutije sa fatalnog leta što je samo podgrejalo sumnje.

Dok su vesti o tragediji putovale po svetu, aviokompanije su reagovale saopštenjima u kojima navode da će izbegavati vazdušni prostor Irana i Iraka zbog opasnosti od ratnih dejstava.

Austrian Airlines je otkazao današnji let za Erbil u Iraku i naveli su da pažljivo prate situaciju u regionu. Lufthansa je otkazala današnji let do Teherana, ali je navela da će letovi već sutra biti obnovljeni. Današnje letove za Bagdad i Teheran otkazale su i mnoge druge aviokompanije, među kojima su i Emirates i flydubai. Aeroflot i Qatar Airways su, međutim, izjavili da će nastaviti da koriste vazdušni prostor Irana i Iraka. Australijski Qantas je imao problema sa svojom linijom od Perta do Londona, koja je zvanično najduža direktna linija na svetu. Zbog toga što su morali danas da zaobiđu Iran, morali su da smanje broj putnika kako bi natankovali više goriva jer su morali da lete zaobilazno što je produžilo let za nekih 40 do 50 minuta. I ubuduće će ova linija biti zaobilazna, a moguće je da će biti uvedeno tehničko sletanje negde u Aziji.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije