Američki obaveštajci tvrde da je Iran greškom oborio ukrajinski avion

Zvaničnici iz SAD veruju da je Iran greškom oborio ukrajinski putnički avion tokom raketnog napada na američke baze u Iraku.

Datum / Date: 09.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: FlightRadar24.com

Zvaničnici iz Pentagona, sedišta američkog ministarstva odbrane, tvrde da čvrsto veruju da je putnički avion aviokompanije Ukraine International Airlines oboren greškom od strane iranskih protivazdušnih snaga tokom raketnog napada na baze američke vojske u susednom Iraku.

Ove tvrdnje su potvrdil i obaveštajne službe Iraka ali i Kanade, koja je u avionskoj nesreći izgubila 63 državljana. Premijer Kanade, Džastin Trudo, potvrdio je ove navode i rekao da njegova zemlja zahteva odgovore o ovoj tragediji. On smatra da je potrebna kompletna i kredibilna istraga o nesreći. Kanadski istražitelji su već na putu za Tursku gde se očekuje da će dobiti vize za ulazak u Iran gde bi trebalo da se priključe timu istražitelja.

U nesreći koja se dogodila 8. januara rano ujutro nedaleko od Teherana, stradalo je 176 putnika (82 Iranskih državljana, 63 kanadskih, 10 iz Švedske, četvoro iz Avganistana,  po troje iz Velike Britanije i Nemačke kao i 11 Ukrajinaca (dvoje putnika i devet članova posade).

Avion Boeing 737-800NG bio je star samo tri i po godine, a dva dana pre nesreće je prošao redovan tehnički pregled. Ukrajinske vlasti su odbacile mogućnost da je avion bio u kvaru ili da je posada napravila kakvu kobnu grešku. Oni nisu isključili mogućnost terorističkog napada ili obaranja raketom sa zemlje.

Ova poslednja teorija za sada deluje najizvesnije. Snimci sa mesta nesreće na kojima se vide ostaci aviona koji na sebi imaju tragove od gelera, mesto pada aviona i trenutak njegovog nestanka sa radara kao i izostanak bilo kakvog signala ili reči upućenih kontroli letenja od strane posade, ukazuju da je avion zadesila trenutna katastrofa što opet isključuje mogućnost bilo kakvog tehničkog kvara.

Ne postoji takav kvar aviona, niti eksplozija motora zbog nekakvog kvara, koje mogu izazvati otkazivanje svih avionskih sistema u jednoj sekundi. To se može desiti samo u slučaju da u avionu eksplodira bomba, da se sudari sa drugim avionom ili da bude pogođen raketom spolja. Svaki kvar, pa i onaj najozbiljniji, izazvali bi velike posledice, ali bi avionski sistemi otkazivali jedan po jedan i sigurno bi posada mogla da alarmira kontrolu letenja, a radar bi bar još neko vreme pokazivao (nepravilnu) putanju i parametre leta pre nego što bi se srušio.

Društvene mreže su preplavljene snimcima avionske nesreće i samog mesta pada aviona, na kojima se navodno vide i ostaci rakete zemlja-vazduh, dok američki zvaničnici tvrde da je ustanovljeno čak i o kakvoj se raketi radi. Prema tvrdnjama Amerikanaca avion je oboren raketom zemlja-vazduh koja ima oznaku SA-15, a koja je ispaljena iz raketnog sistema TOR. I raketa i sistem su ruske proizvodnje. Ovakve sisteme poseduje Iran.

U prilog teoriji da je avion oboren raketom idu i tvrdnje da Iran cenzuriše objave na Twitteru i drugim društvenim mrežama u kojima lokalno stanovništvo iz regiona pada aviona objavljuje svoje lične fotografije koje su napravili na mestu nesreće. Ova zemlja je takođe zvanično izjavila da neće predati crne kutije međunarodnim istražiteljima jer oni sami imaju dovoljno kapaciteta da istragu sprovedu samostalno.

Foto: FlightRadar24.com

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije