Avioni ukrstili vinglete na aerodromu u Torontu

Avioni aviokompanije Air Canada Rouge i LOT-a sudarili su se vingletima na parking poziciji aerodroma u Torontu.

Datum / Date: 07.08.2017.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Tom Podolec

Na aerodromu Pearson u Torontu došlo je do manjeg sudara dva aviona prilikom manevra na parking poziciji. Prvobitne izjave o ovom incidentu, u kome nije bilo povređenih, prilično su kontradiktorne i delovalo je kao da dve aviokompanije čiji su avioni učestvovali u sudaru prebacuju krivicu jedna na drugu.

Da li je avion Boeing 767-300 kanadske aviokompanije Air Canada Rouge koji je tek doleteo iz Punta Kane prilikom uparkiravanja vrhom krila (vingletom) zakačio vrh krila aviona Boeing 787 Dreamliner poljske aviokompanije LOT koji je bio parkiran na susednoj poziciji, ili je poljski avion prilikom isparkiravanja zakačio vinglet kanadskog aviona, pokazaće istraga koja je odmah pokrenuta.

Uprkos prvobitnim kontradiktornim navodima jasno je da je u trenutnku kada su se dva vingleta ukrstila avion LOT-a bio parkiran i u njega su se ukrcavali putnici, tako da je po svemu sudeći kanadski avion taj koji je prilikom uparkiravanja izazvao incident.

Ovu informaciju je kasnije potvrdila i press služba poljskog avioprevoznika. Oni su naveli da iako je naizgled incident bio mali vinglet mora biti zamenjen, a krilo aviona mora biti u celosti ispitano pre nego što avion bude vraćen u saobraćaj. Let za Varšavu je otkazan, a putnici su prebačeni na druge letove i smešteni u obližnji aerodromski hotel.

Naslovna fotografija:  

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije