Locirane crne kutije iz srušenog indonežanskog aviona

Nakon pauze tokom noći, nastavljena je potraga za preživelima i olupinom srušenog aviona kod Džakarte.

Datum / Date: 10.01.2021.

Autor / Author: Aviatica

Visoki vojni zvaničnik Indonezije potvrdio je da je u nedelju, 10. januara, locirano mesto gde bi mogle da se nalaze crne kutije iz aviona koji se prethodnog dana srušio u Javansko more nedaleko od Džakarte.

Očekuje se da dve crne kutije, koje beleže parametre leta i razgovor u kokpitu, budu pronađene. Veruje se i da je utvrđena lokacija olupine aviona na dubini od 23 metra. Spasilačke ekipe i tehnički timovi na putu su ka utvrđenoj lokaciji.

Avion Boeing 737-500, indonežanske aviokompanije Sriwijaya Air (SJ) pao je četiri minuta nakon poletanja sa aerodroma Soekarno-Hatta u Džakarti. Avion u kome se nalazilo 62 putnika i članova posade je pao u more sa visine od 3.300 metara. Strahuje se da nema preživelih.

Nedaleko od mesta nesreće lokalni ribari i prvi spasilački timovi su pronašli delove aviona, sedišta, odeću putnika ali i delove tela stradalih putnika.

Još je rano za pretpostavke o uzroku nesreće, ali prema dostupnim informacijama, najverovatnije se radi o kolapsu strukture aviona u delu horizontalnog stabilizatora. Indonežanski zvaničnici negiraju da je avion bio tehnički neispravan i navode da je na dan nesreće, pre kobnog leta, već obavio četiri leta. Avion je zbog pandemije koronavirusa jedno vreme bio parkiran i nije leteo. Od sredine decembra je ponovo u saobraćaju, a zvaničnici tvrde da je pre povratka u saobraćaj prošao sve neophodne kontrole.

Aviokompanija Sriwijaya Air važi za bezbednu prema indonežanskim vazduhoplovnim vlastima. Postoji od 2003. i do sada je već imala četiri ozbiljna incidenta, pa nije baš jasno kako se mogla naći na spisku najbezbednijih aviokompanija. Tri puta su avioni ove kompanije izletali sa piste prilikom sletanja, a jednom je pilot prizemljio avion na pogrešan aerodrom. U tim događajima niko od putnika nije smrtno stradao, ali je u prvom izletanju aviona sa piste (na Sumatri, 2008) poginuo jedan farmer na zemlji, na čiju kolibu je naleteo avion.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije