Avionska nesreća u Kazahstanu

Avion Fokker 100 kazahstanske aviokompanije Bek Air sa 98 osoba na letu, se srušio odmah po poletanju sa aerodroma u Almatiju.

Datum / Date: 27.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Twitter

Avionska nesreća koja se dogodila rano jutros u Almatiju u Kazahtastanu odnela je najmanje 12 života. Spasilačke ekipe su na mestu nesreće i strahuje se da je broj žrtava nije konačan.

Prema prvim informacijama u avionu se nalazilo 93 putnika i pet članova posade. Prema još uvek nepotvrđenim informacijama nesreću je uz razne povrede preživelo najmanje 66 putnika, od kojih je njih oko 50 smešteno u bolnicu.

Među poginulima je i poznata kazahstanska novinarka Dana Kruglova, urednica magazina Informburo.kz.

Avion Fokker 100 bio je star 23 godina. Poleteo je jutros u 7.15 po lokalnom vremenu (2.15 po centralnoevropskom). Bio je na letu Z9 21000 od Almatija (ALA) do Nur-Sultana (TSE, Astana donedavno).

Ilustracija: Flightradar24.com

Samo što se avion odvojio od piste i dostigao visinu od blizu 700 metara došlo je do naglog gubitka visine i pada u naselje desno od kraja piste, a tom prilikom je avion udario u zgradu.

Jedna od preživelih putnica je izjavila za medije da je trenutak pre nego što će avion naglo izgubiti visinu čula zastrašujući zvuk. Drugi putnik je posvedočio da se avion strašno tresao dok je postizao visinu.

Aviokompanija Bek Air (Z9/BEK) je osnovana 1999. Sa devet aviona Fokker 100, od kojih je jedan učestvovao u današnjoj nesreći, obavlja isključivo domaći saobraćaj između desetak kazahstanskih gradova.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije