Bek Air nakon nesreće ostao bez dozvole

Kazahstanska aviokompanija Bek Air čiji avion je jutros pao u Almati, ostala je bez operativne dozvole i flota joj je odmah prizemljena.

Datum / Date: 27.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Aviokompanija Bek Air (Z9/BEK) iz Kazahstana ostala je bez operativne dozvole (AOC) nakon što je jutros njen avion Fokker 100 pao prilikom poletanja na aerodromu u Almati.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Kazahstana je momentalno suspendovala operativnu dozvolu Bek Air-u čime je celokupna flota ove kompanije prizemljena i stavljena van saobraćaja.

Bek Air raspolaže flotom od devet aviona Fokker 100, od kojih je jedan jutros uništen u nesreći u kojoj je život izgubilo najmanje 15 osoba. Prilikom pada aviona, na letu Z92100 od Almatija do Nur-Sultana, prestonice Kazahstana, do nedavno poznate kao Astana, u avionu se nalazilo 98 osoba, od čega 93 putnika i pet članova posade.

Prema najnovijim informacijama, još 20 osoba se bori za život.

Nesreća se dogodila jutros u 7.20 po lokalnom vremenu, nakon što je avion naglo izgubio visinu i sa oko 700m pao pored piste i udario u zgradu. Preživeli putnici su posvedočili da se avion jezivo tresao prilikom poletanja i da je pre nego što će izgubiti visinu i pasti čula zastrašujuća buka.

Avion koji je pao je bio star 23 godine, a prosečna starost flote, koju čini isključivo avion Fokker 100, je 26,7 godina.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije