Beemster – kvalitetan holandski sir od mleka srećnih krava

U okviru svog ketering programa Tasty Blue, holandski KLM poslužuje vrhunske senvdiče od čuvenog Beemster sira.

Datum / Date: 11.03.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Frans Dekker

Holandska nacionalna aviokompanija KLM oduvek je bila poznata kao najbolji promoter svoje zemlje. Na letovima ove kompaniji pod brendom „Ukusno plavo“ (Tasty Blue) putnicima služe najukusnije domaće, lokalne proizvode spravljene sa najvećom pažnjom i od najkvalitetnijih namirnica.

Bemster (Beemster) polder

Najstarije isušeno područje u Holandiji iz 1612. godine jedan je od najživopisnijih regiona. Pod zaštitom je UNESCO.

Na kratkim letovima do dva sata putnici imaju mogućnost da uživaju u čuvenim holandskim sirevima, a jedan od njih je Beemster. Ovaj tradicionalni proizvod vodi poreklo iz najpoznatijeg istoimenog holandskog poldera koji je stvoren daleke 1612. godine isušivanjem mora.

Holanđani kažu da je trava koja raste na ovom polderu najkvalitetnija koja se može pronaći u Holandiji što je izuzetno važno za proizvodnju sira. Krave koje se hrane travom takvog kvaliteta mogu samo da daju isto tako vrhunsko mleko od koga kasnije nastaje ovaj sir bogatog ukusa.

Bemster polder je zbog svojih prirodnih odlika i zbog četiri veka starog graditeljskog podviga 1999. godine proglašen svetskom baštinom na listi UNESCO.

Sendviči sa beemster sirom koji se služe na letovima KLM-a spravljeni su od organskog hleba od celog zrna iz čuvene holandske pekare Carl Siegert nastale daleke 1891. godine.

Za proizvodnju Beemster sira potrebno je vreme. Svaki kotur sira je ručno pravljen korišćenjem tradicionalne tehnologije koja se od 1901. godine prenosi sa kolena na koleno. U procesu njegovog nastanka, lokalni farmeri posebno ističu, kao najvažniju, pažnju koju krave, čije se mleko koristi, dobijaju.

Farmeri iz Bemster poldera svoje male porodiče farme udružuju u zadruge, a sve njihove krave se zajedno puštaju na ispašu gde su slobodne i gde imaju najbolji mogući život. Moto farmera je da samo srećna krava može dati dobro mleko, a samo se od dobrog mleka može napraviti i dobar sir. Beemster je svakako jedan od najboljih.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije