Putnički avion iz Bangladeša se srušio na aerodromu Katmandu

Avion Bombardier Dash 8 Q400 bangladeške aviokompanije US-Bangla se srušio prilikom sletanja na aerodrom Katmandu.

Datum / Date: 12.03.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Twitter

Serija tragičnih avionskih nesreća u 2018. godini se nastavila danas padom bangladeškog aviona prilikom sletanja na aerodrom Katmandu u Nepalu.

Avion aviokompanije US-Bangla Bombardier Dash 8 Q400 sa 67 putnika i 4 člana posade srušio se prilikom sletanja na aerodrom u glavnom gradu Nepala. Avion se zapalio prilikom pada. U nesreći je stradalo 49 osoba, među kojima su i dvoje pilota, a 22 osobe su spašene i smeštene su u lokalnu bolnicu.

Avion je bio na letu iz Dake, glavnog grada Bangladeša i do početka sletanja sve je izgledalo da je u najboljem redu. U javnost je, odmah posle pada, procureo snimak razgovora kopilotkinje i aerodromske kontrole letenja (tornja) iz koga se zaključuje da je bilo velikih problema u sporazumevanju. Kontrola letenja je nakon nekoliko pokušaja da pravilno usmeri avion za sletanje zatražila od posade da napravi jedan krug i dala im dozvolu da potom slete na koju god pistu žele. Nažalost tada je već bilo kasno.

Mediji su u prvi izveštajima javili da je avion prilikom sletanja izleteo sa piste i da se zapalio, ali ove nijedna od ovih informacija još uvek nije potvrđena. Ako je snimak razgovora autentičan on ukazuje da je krivac posada koja je pogrešno primila informacije o kontrole letenja, međutim zvaničnici aviokompanije US-Bangla su već izašli u javnost sa optužbom na račun aerodroma u Katmandu, za čiju kontrolu letenja su izjavili da su davali pogrešne instrukcije posadi njihovog aviona te da je zbog toga avion pao.

Ova nesreće desila se samo dva dana nakon što je u Iranu pao manji poslovni avion odnevši 11 života (osam putnika i tri člana posade). Tek što je prošla godina proglašena za najbezbedniju u avio saobraćaju sa veoma malim brojem nesreća, samo od februara su se dogodile dve velike avionske nesreće: Saratov Airlines, 11. februara kod Moskve, 71 poginulih i Iran Aseman Airline, 18. februara, 66 poginulih.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije