Prvi let novog Airbus-ovog aviona A321XLR

Novi uskotrupni Airbus-ov avion A321XLR sa izuzetno velikim doletom obavio je svoj prvi let u sklopu testiranja.

Datum / Date: 17.06.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus / Lutz Borck

Airbus-ov prvi putnički avion A321XLR (Extra Long Range) uspešno je okončao svoj prvi let 15. juna na aerodromu Finkenverder u Hamburgu.

Letelica serijskog broja MSN 11000, poletela je u 11 sati radi opitnog leta koji je trajao okvirno 4 časa i 30 minuta. Posadu letelice činili su opitni piloti Teri Diez i Gabriel Diaz de Vilegas Giron, uz opitne inženjere Frenka Hohmajstera, Filipa Pupena i Mehdi Zeduna. Tokom opitnog leta posada je isprobala kontrole leta leta aviona, motore i kritične sisteme, uključujući i sistem za zaštitu prekoračenja envelope leta kako na nižim tako i na većim brzinama.

Filip Mhun, izvršni potpredsednik Programa i Usluga kompanije Erbas izjavio je: „Današnji let predstavlja važnu prekretnicu za A320 porodicu i njene mušterije širom sveta. Sada kada A321XLR ulazi u upotrebu, avio-kompanije će biti u mogućnosti da ponude udobnost prekookeanskih letova unutar uskotrupnog aviona, zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj Airspace putničkoj kabini.

A321XLR će omogućiti nove destinacije sa ekonomskim i ekološkim performansama koje će biti nedostižne za konkurenciju. Početak upotrebe letelice u komercijalnom saobraćaju očekuje se na početku 2024. godine.

A321XLR predstavlja novi revolucionarni korak u okviru uskotrupne porodice A320neo putničkih aviona. Letelica je odgovor potrebama tržišta za povećanim doletom i korisnim teretom. Avio-kompanijama nudi veću vrednost kroz omogućavanje ekonomski opravdanih destinacija na dužim razdaljinama nego što je to slučaj sa bilo kojim uporedivim modelom putničkog aviona konkurencije.

A321XLR imaće do sada nezabeležen dolet kada je reč o nekom uskotrupnom putničkom avionu koji će iznositi do 4,700 nautičkih milja (8700 kilometara), sve to uz 30% manje potrošnje goriva posmatrano po putničkom sedištu u poređenju sa avionima prethodne generacije. Letelica će takođe doneti i smanjenje emisije štetnih gasova i buke. Do kraja maja 2020. godine, A320neo porodica ostvarila je 8,000 narudžbina od strane 130 mušterija širom sveta. Narudžbine za A321XLR za sada iznose više od 500 letelica za više od 20 mušterija.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije