Boeing predstavio najnovijeg člana MAX porodice

Iako je Boeing-ova serija aviona MAX prizemljena, to nije sprečilo predstavljanje najnovijeg modela iz ove porodice aviona koji nosi oznaku 737 MAX 10.

Datum / Date: 26.11.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Boeing

Da li će nakon što FAA odobri povratak MAX aviona u saobraćaj doći i do promene njihovog imena još nije poznato, ali da će se vratiti brojniji sve je izvesnije.

Avion za koji stručnjaci kažu da će, kada se isprave nedostaci koji su uzrokovali dve fatalne avionske nesreće u Indoneziji i Etiopiji, biti najbezbedniji i najpouzdaniji avion na svetu, dobio je i svoju najveću verziju – MAX 10.

MAX serija aviona predstavlja najnoviju generaciju najpopularnijeg aviona Boeing 737 (prethodno su postojali Classic, i NG – nova generacija). Izgrađuje se u verzijama MAX 7, MAX 8 i MAX 9, a najnovija MAX Desetka pre tri dana je predstavljena zaposlenima u Boeing-u u fabrici u Rentonu kod Sijetla (Vašington, SAD).

Hiljade zaposlenih u Boeing-u se okupilo ispred jednog od hangara gde je po prvi put pokazan kompletno završen 737 MAX 10, najveći avion iz ove serije. On će imati najveći kapacitet i moći će da primi do 230 putnika, ali će zbog toga imati i kraći dolet (3.300 nautičkih milja) od svojih manjih i starijih rođaka.

Razni avioprevoznici i lizing kompanije iz celog sveta trenutno imaju poručeno 550 ovih letelica, čija je isporuka stopirana sve dok američke i druge svetske vazduhoplovne vlasti ne izdaju neophodnu sertifikaciju MAX avionima nakon popravke problematičnog MCAS softvera.

Foto: Boeing

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije