Boeing preuzeo odgovornost

Nakon preliminarnog izveštaja o padu aviona 737 MAX Ethiopian Airlines-a, Boeing preuzeo odgovornost i uputio izvinjenje.

Datum / Date: 05.04.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Boeing

Generalni direktor Boeing-a Denis Muilenburg je izjavio da mu je žao zbog izgubljenih života u nesrećama aviona 737 MAX. On je priznao, nakon preliminarnog izveštaja o padu aviona 737 MAX Ethiopian Airlines-a, da je problem sa softverom bio jedan od razloga koji je doveo do nesreće.

„Boeing preuzima odgovornost da otkloni sve rizike. To je naša dužnost i mi znamo kako to da uradimo“, rekao je Muilenburg u video poruci koju je Boeing objavio.

U svom obraćanju on je ponovio da se čeka konačan izveštaj, ali da je već sada iz preliminarnog izveštaja glavni razlog za pad dva aviona (Lion Air-a 29. oktobra 2018. u Indoneziji i Ethiopian Airlines-a, 10. marta 2019. u Etiopiji) MCAS sistem koji je dizajniran tako da spreči preveliki napadni ugao tokom leta kako bi se izbegao gubitak uzgona.

Odmah nakon nesreće u Indoneziji oformljen je tim najboljih inženjera i tehničkih stručnjaka koji su počeli rad na unapređenju spornog softvera. Ovaj update zajedno sa odgovarajućom obukom pilota i dodatnim instrukcijama će ukloniti opasnost od nekontrolisane aktivacije MCAS sistema i sprečiće slične nesreće u budućnosti – navedeno je u saopštenju Boeing-a.

Rad na unapređenju softvera je blizu završetka nakon čega treba da usledi neophodna sertifikacija, a potom i ugradnja u sve avione 737 MAX širom sveta. Muilenburg tvrdi da će MAX jednom kada se vrati u saobraćaj sa novim softverom biti jedan od najbezbednijih aviona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije