Boeing privremeno obustavlja proizvodnju aviona 737 MAX

Zbog nagomilanog broja letelica i kašnjenja u procesu sertifikacije, Boeing doneo odluku o privremenoj obustavi proizvodnje aviona 737 MAX.

Datum / Date: 17.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Boeing

Sertifikacija Boeing-ovog problematičnog modela aviona 737 MAX će biti produžena i u narednoj godini, uprkos očekivanjima da bi mogla biti završena do kraja decembra.

Proizvođač Boeing, ali i sve aviokompanije čiji su avioni prizemljeni dok se ne završi sertifikacija, očekivali su da će već od januara sledeće godine početi povratak ovog modela u saobraćaj, pa je najnovija vest iz Boeinga da se u januaru privremeno obustavlja njegova proizvodnja došla kao hladan tuš.

Boeing saopštava da mu je bezbednost aviona prioritet i da njegov povratak u saobraćaj zahteva veoma detaljnu i strogu proveru kao i propisan trening za posade. Sve to je neophodno da bi se povratilo poverenje i same industrije i putnika u ovaj model aviona, koji je prizemljen nakon što je izgubio dozvolu posle dve katastrofalne avionske nesreće u Indoneziji i Etiopiji.

Za nesreće je okrivljen Boeingov novi MCAS sistem koji automatski reguliše horizontalne stabilizatore kako bi se sprečio preveliki napadni ugao aviona. Zbog ovoga došlo je do prizemljenja celokupne flote aviona 737 MAX. Prekinute su i isporuke novih aviona koji su u međuvremenu sišli sa fabričkih traka, tako da je trenutno na zemlji parkirano oko 400 letelica.

Boeing je doneo odluku da privremeno od januara 2020. prekine sa proizvodnjom novih letelica MAX i da prioritet da isporuci završenih aviona. Nastavak proizvodnje u trenutku kada je termin sertifikacije nepoznat, a na lageru se nalazi previše letelica ugrozio bi lanac snabdevanja, pa je odluka o privremenoj obustavi proizvodnje jedino rešenje koje neće ugroziti budućnost celog programa 737 MAX, smatraju u Boeing-u.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije