Bombardier ustupio Airbus-u vlasnički udeo u programu A220

Bombardier u potpunosti napušta program proizvodnje aviona A220, nekadašnji CSeries, koji prelazi u većinsko vlasništvo Airbus-a.

Datum / Date: 17.02.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus

Regionalna vlada Kvebeka i kompanija Bombardier su se složi u pogledu nove vlasničke strukture A220 programa. Tako će Bombardier prepustiti sve svoje preostale akcije u ovom programu kompaniji Airbus i vladi Kvebeka. Ova transakcija stupa odmah na snagu.

Od sada su vlasnici kompanije Airbus Canada, koja proizvodi avion A220 (bivši Bombardier-ov CSeries), Airbus sa 75 posto i Vlada Kvebeka sa 25 posto.

U sklopu ove transakcije, Airbus će, preko svoje zavisne kompanije Stelia Aerospace, preuzeti od Bombardier-a i proizvodne kapacitete u Sen Lorenu, gde se obavljala proizvodnja modela A220 i sklapanje modela A330.

U saopštenju Airbus-a se navodi da je broj narudžbina aviona A220 skočio za 64 posto na 658 komada, od kada je ovaj proizvođač preuzeo taj program od Bombardier-a.

Za preuzimanje vlasništva nad programom A220 od Bombardier-a, Airbus će ovoj kompaniji isplatiti novčanu nadoknadu u ukupnom iznosu od 591 miliona dolara, s tim što će 531 milion biti isplaćen odmah po okončanju postupka preuzimanja, a ostatak od 60 miliona dolara će biti isplaćeno tokom naredne dve godine, do kraja 2021.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije