Crna Gora osnovala 2 Montenegro ali će o imenu i brendu kasnije doneti odluku

Pred kraj 2020. Crna Gora je donela odluku o osnivanju nove nacionalne aviokompanije - 2 Montenegro dok će o imenu i brendu kasnije biti reči.

Datum / Date: 04.01.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Montenegro Airlines

U Crnoj Gori je osnovana nova nacionalna aviokompanija „2 Montenegro“ (To Montenegro) prema vladinoj odluci.

Nova kompanija će biti u stoprocentnom vlasništvu Vlade Crne Gore, a početni kapital će biti 30 miliona evra. Prilikom osnivanja uplaćeno je 4 miliona evra, dok će ostatak biti uplaćen u jednoj ili više tranši do kraja 2021. godine.

Osnovna delatnost društva je vazdušni prevoz putnika na redovnim linijama sa utvrđenim redom letenja, ali registracija podrazumeva i organizovanje čarter letova, letove radi panoramskog razgledanja, iznajmljivanje aviona sa posadom i prevoz putnika od strane aeroklubova radi obuke ili zabave.

Ideja crnogorske vlade je da se u životu održi Montenegro Airlines još dva-tri meseca dok nova kompanija ne bude zaživela i mogla da preuzme poslovanje. Zbog toga se požurilo sa osnivanjem nove kompanije.

„Morali smo brzo da reagujemo da bismo spasili maksimum iz Montenegro Airlines-a“, rekao je Milojko Spasić, ministar finansija i socijalnog staranja. Ova njegova izjava ukazuje da postoji ideja da 2 Montenegro postepeno preuzme neke određene vrednosti iz Montenegro Airlines-a. Verovatno se planira preuzimanje slotova, licenci i dozvole za letenje i moguće nekog od aviona ili ugovora. Ne treba isključiti mogućnost da će planirani osnovni kapital društva biti iskorišćen za ova preuzimanja.

Kao najvažnije, ministar je istakao da će „dobar deo zaposlenih, i to onih najboljih u Montenegro Airlines-u, biti angažovani i u novoj kompaniji“.

Ministar Spajić je u istoj izjavi objasnio da registrovano ime nove kompanije nije konačno. On je pozvao sve ljudi „kojima je ova priča na srcu“ da pošalju predloge na 2montenegro@gov.me. Svi predlozi će biti predstavljeni javnosti koja će na kraji imati mogućnost da odluči o imenu i brendu nove kompanije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije