Drastičan pad broja putnika na beogradskom aerodromu

Broj putnika na beogradskom aerodromu u drugom kvartalu 2020. u periodu od aprila do juna manji za 94,6 posto.

Datum / Date: 17.07.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Belgrade Airport

Avio-saobraćaj u Beogradu je gotovo stao u drugom kvartalu ove godine.

Kako je kompanija Vinci Airports koja upravlja beogradskim aerodromom Nikola Tesla saopštila u periodu od aprila do juna ove godine broj putnika je manji za 94,6 posto u odnosu na isti period prošle godine. Situacija u junu, kada je postepeno počelo obnavljanje letova, je donekle bolja sa padom od 88,5 posto.

“Avio-saobraćaj je na globalnom nivou jedna od najteže pogođenih industrija pandemijom korona virusa, pa je smanjenje saobraćaja u drugom kvartalu očekivano, a posledice po poslovanje će biti dugoročne. Tokom juna, avio-kompanije su sa beogradskog aerodroma postepeno obnovile letove ka ukupno 53 destinacije, od više od 100 destinacija koliko je uobičajeno u ovom periodu. Do sredine jula, obnovljeni su letovi ka dodatne 23 destinacije, ali se situacija menja svakodnevno“, izjavio je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije Belgrade Airport.

„Naš aerodrom je u potpunosti spreman za prihvat svih putnika i avio-kompanija. Od kada je 18. maja započela postepena obnova redovnog putničkog avio-saobraćaja, na Aerodromu Nikola Tesla Beograd primenjene su odgovarajuće procedure i mere koje će, uz sanitarne mere koje primenjuju avio-kompanije, osigurati bezbednost svih putnika, partnera i zaposlenih. Ključni zadatak je, da zajedno sa avio-kompanijama, vratimo poverenje putnika u letenje. Nadamo se da će se, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije i međunarodnih i domaćih propisa, putovanje u doglednoj budućnosti ponovo donekle normalizovati“, rekao je Berizo.

Kompanija Vinci Airports koja upravlja brojnim aerodromima širom sveta, saopštila je da je na svim njenim aerodromima opsluženo 2,4 miliona putnika što je pad od 96,4 odsto, a posebno loša situacija je bila u aprilu i maju kada je pad iznosio čak 98 posto u odnosu na iste mesece u prošloj godini.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije