Sve više zemalja zatvara granice za srpske državljane

Sve manje zemalja u koje srpski državljani mogu da otputuju - svoje granice za nas zatvorile i Francuska, Švedska i Tunis.

Datum / Date: 20.07.2020.

Autor / Author: Aviatica

Od 16. jula kada je Savet Evropske Unije doneo odluku da sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno ući u Uniju skine Srbiju, ali i Crnu Goru, naši građani imaju sve manje mogućnosti za odlazak preko granice.

Granice za srpske državljane nisu otvorile mnoge zemlje uprkos prvobitnoj poziciji Srbije na zelenoj listi EU (Nemačka, Holandija npr.), a kada je doneta nova uredba, i druge zemlje su počele da povlače Srbiju sa zelene liste. Među prvima su to bile Mađarska, Austrija, Hrvatska i Češka, a potom i Italija. Bugarska je zatvorila svoje granice za sve strance, pa tako Srbi ne mogu ni tamo, osim ako su u tranzitu preko Bugarske teritorije.

Francuska

Najnovija država koja je zatvorila svoje granice za državljane Srbije je Francuska. To je saopštila Ambasada Republike Francuske u Beogradu.

U obrazloženju odluke francuskih vlasti navodi se da se ne dozvoljava ulazak državljanima Srbije zbog pogoršane epidemiološke situacije, a na osnovu preporuka Evropske komisije od 16. jula.

Izuzetno od ove odredbe u Francusku mogu da iz Srbije uđu putnici koji su francuski državljani, njihovi supružnici i deca, državljani zemalja Evropske unije i Andore, Velike Britanije, Istlanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, Švajcarske, San Marina i Vatikana. Ulazak u Francusku je dozvoljen i osobama koje imaju glavno prebivalište u ovoj zemlji ili su u tranzitu kroz Francusku. Od zabrane su izuzeti i članovi posada na brodovima i vazduhoplovima.

I Švedska zatvorena

Državljani Srbije od 19. jula ne mogu ni u Švedsku. Granice ove zemlje biće zatvorene za naše državljane, a odluka o tome je doneta u skladu sa preporukom Saveta EU, kojom su Srbija i Crna Gora uklonjene sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno doći u EU i zemlje Šengenskog prostora.

Tunis

Čak i zemlje van Evrope zatvaraju svoje granice za državljane Srbije, zbog toga što se naša zemlja našla u situaciji da je jedno od najvećih žarišta u Evropi. Tunis je od 16. jula takođe zatvorio svoje granice za državljane Srbije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije