Državna kineska avio-lizing kompanija naručila 300 aviona od Airbus-a

Kineska kompanija koja se bavi lizingom aviona, CACS, naručila 300 letelica od evropskog proizvođača aviona Airbus.

Datum / Date: 26.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus

Airbus je upravo napravio veliki posao u Kini. Tamošnja kompanija koja se bavi lizingom aviona – China Aviation Supplies Holding Company (CACS) je potpisala sporazum sa Airbus-om za nabavku ukupno 300 aviona ovog proizvođača.

CACS je kompanija koju je osnovao kineski državni direktorat civilnog avio saobraćaja i koja se bavi snabevanjem aviokompanija avionima, opremom i tehnologijom. Sporazum sa Airbus-om je potpisan uz prisustvo najvećih državnih zvaničnika, Si Đinpinga, predsednika NR Kine i Emanuela Makrona, predsednika Francuske.

Ugovor obuhvata nabavku 290 uskotrupnih aviona iz familije A320 i 10 širokotrupnih aviona A350 XWB što ukazuje na veliku potražnju u oblasti domaćeg, regionalnog, low cost i međunarodnog, dugolinijskog saobraćaja, navedeno je u saopštenju koje je ovim povodom izdao Airbus.

Prema procenama rasta avio saobraćaja za kinesko tržište, u Kini će biti potrebno angažovati dodatnih 7.400 aviona u periodu od narednih 20 godina što će biti skoro petina celokupne svetske tražnje za avionima.

U januaru 2019. kineske aviokompanije su koristile ukupno 1.730 aviona od kojih je 1.455 iz A320 familije, a 17 su A350.

U Airbus-u ističu da je sa ukupno naručenih 14.600 aviona iz familije A320 to najpopularniji tip aviona na svetu u sektoru uskotrupnih aviona. A320neo (nova verzija ovog modela) je trenutno najprodavaniji tip aviona na svetu sa 6.500 naručenih primeraka od strane više od 100 avio i lizing kompanija u periodu od 2010. kada je avion prvi put uključen u avio saobraćaj.

Širokotrupni model A350 XWB je najmoderniji i najefikasniji širokotrupni avion za dugolinijski saobraćaj poznat po smanjenoj potrošnji goriva i emisiji štetnih gasova za 25 posto.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije