easyJet uniforme će biti pravljene od recikliranih plastičnih flaša

Sa ciljem smanjenja emisije štetnih gasova i količine otpada, easyJet planira da proizvede uniforme za letačko osoblje od recikliranih plastičnih flaša.

Datum / Date: 01.09.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: easyJet

Aviokompanija easyJet bi mogla da iskoristi oko pola miliona plastičnih flaša godišnje za proizvodnju uniformi za letačko osoblje.

Oko 45 plastičnih flaša je potrebno za jednu uniformu, a sa petogodišnjim ugovorom sa proizvođačem easyJet očekuje da će sprečiti da ukupno 2,7 miliona plastičnih flaša završe u okeanima i na deponijama.

Proizvodnja savremenog i vrhunskog materijala za uniforme od recikliranih plastičnih flaša smanjiće emisiju štetnih gasova za 75 posto u odnosu na proces proizvodnje uniformi od tradicionalnih poliestera.

Uniforme će proizvoditi irska kompanija Trailored Image, koja je tokom prošle godine testirala novi materijal i utvrdila da je veoma pogodan za primenu u avio-saobraćaju zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na habanje, veće elastičnosti i dugotrajnosti.

easyJet je posvećen ekološkim ciljevima, pa će osim novih uniformi od recikliranih plastičnih flaša, značajno smanjiti upotrebu plastike na svojim letovima izbacivanjem plastične ambalaže, slamčica i njihovom zamenom za one proizvedene od ekoloških materijala biljnog porekla. Kompanija čak nudi popust putnicima na cenu toplih napitaka ako ponesu sopstvenu čašu za višekratnu upotrebu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije