Emirates naručio još A380 – Airbus nastavlja proizvodnju

Airbus je obezbedio nastavak proizvodnje aviona A380 nakon što je Emirates potvrdio nameru da kupi još 36 ovih aviona.

Datum / Date: 18.01.2018.

Autor / Author: Aviatica

Airbus je upravo izdao saopštenje da je obezbeđen nastavak proizvodnje aviona A380, nakon što je Emirates potpisao memorandum o namerama da kupi dodatnih 36 aviona ovog tipa.

Proizvodnja A380 dovedena je u pitanje već drugi put u poslednjih nekoliko godina, jer je njegovo naručivanje od strane aviokompanija stalo. Osim Emirates-a drugi avioprevoznici nisu imali nikakvih narudžbi, pa je krajem prošle godine Airbus saopštio da će prestati sa proizvodnjom ovog modela ako se Emirates ne odluči za novu nabavku.

Na sajmu vazduhoplovstva u Dubaiju, održanom u novembru Emirates je trebalo da potpiše sporazum sa Airbus-om o nabavci novih 45 aviona A380, ali se to nije desilo. Posle toga su priče o obustavi proizvodnje pojačane.

A380 je najveći putnički avion na svetu, na dva sprata, sa maksimalnim kapacitetom za oko 550 putnika. On je okosnica flote Emirates-a koji ističe da putnici obožavaju ovaj avion i da će zato nastaviti da ga koriste. Prema najnovijem memorandumu o namerama Emirate planira nabavku dodatnih 20 aviona uz mogućnost povećanja na 36. Isporuka bi trebalo da počne od 2020. godine, a vrednost ovog posla će biti 16 milijardi američkih dolara, prema najnižoj kataloškoj ceni Airbus-a.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije