Flydubai vraća 737MAX u saobraćaj

Nakon pauze od dve godine zbog globalnog prizemljenja, avion Boeing 737 MAX se vraća u flotu i saobraćaj aviokompanije flydubai.

Datum / Date: 06.04.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Flydubai

Aviokompanija Flydubai vraća avion Boeing 737MAX u redovan saobraćaj od 8. aprila, dvogodišnje pauze.

Iz kompanije su saopštili da su se stekli svi zakonski uslovi za povratak ovog modela aviona u saobraćaj. Nakon prizemljenja celokupne flote širom sveta u martu 2019. od novembra prošle godine model je dobio odobrenja američkih i evropskih vazduhoplovnih vlasti, a potom su i ostala nacionalna regulatorna tela počela da izdaju odobrenja.

U floti flydubaija se nalazi 14 aviona ovog modela, ali su trenutno odobrenje za poletanje dobila četiri modela 787 MAX 8 i jedan 787 MAX 9, dok će ostali postepeno biti vraćani u saobraćaj u narednim mesecima.

Prvi let nakon prizemljenja planiran je za Sialkot u Pakistanu, 8. aprila, a potom će i ostale destinacije flydubaija biti postepeno uključivane.

Nakon katastrofalnih nesreća u Indoneziji i Etiopiji, MAX je prizemljen širom sveta. Odobrenje regulatornih tela su izdata nakon što je Boeing tokom 20 meseci uradio brojna poboljšanja i promene na ovom modelu. Najveći problem je bio softver za specijalni MCAS sistem koji automatski kontroliše napadni ugao prilikom leta, a koji se pokazao kao ključni razlog za pomenute nesreće. Osim unapređenja ovog softvera, poboljšana je i izolacija i razdvajanje električnih instalacija, unapređeni su i drugi softveri bitni za upravljanje avionom. Svaki pojedinačni avion je prošao temeljnu kontrolu i proveru, a poboljšana je obuka pilota koji će upravljati ovim tipom aviona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije