Godišnja skupština IATA u Kankunu okuplja vazduhoplovne lidere

Direktori 275 avio-kompanija članica IATA će u Meksiku raspravljati i o zabrani unošenja laptop-a u putničku kabinu.

Datum / Date: 05.06.2017.

Autor / Author: Aviatica

IATA, Međunarodna organizacija avio-saobraćaja saopštava da su se svi svetski vazduhoplovni lideri okupili u Kankunu u Meksiku na 73. godišnjoj skupštini ove organizacije. Skuštinu će u ponedeljak, 5. juna zvanično otvoriti Gerardo Ruiz Esparza, ministar komunikacija i saobraćaja u Vladi Meksika.

Kankun će ovih dana biti prestonica svetskog avio-saobraćaja, u kojoj će se sresti najvažniji stariji menadžeri avio-kompanija koji će zajedno raditi na rešavanje trenutno najvažnijih problema u avio-saobraćaju. Vrućih tema ima mnogo, ali se jedna posebno nametnula ovih dana – zabrana laptop računara unutar putničke kabine. Kako obezbediti bezbednost letenja bez tako jedne nezgodne mere, biće pitanje na koje ceo svet čeka odgovor s obzirom da se ovih dana intenzivno priča o mogućem proširivanju zabrane na sve letove ka Sjedinjenim Američkim Državama.

Generalni direktor IATA Aleksandar de Žunijak, osim ove teme naveo je i da će biti govoora u merama za sprečavanje trgovine ljudima, smanjenju emisije štetnih gasova i modernizaciji međunarodnih kargo procedura.

Na brojnim panel diskusijama čiji moderator će biti Ričard Kvest (Richard Quest), reporter CNN-a učestvovaće generalni direktori mnogih svetskih avio-kompanija. Za ovaj događaj prijavljeno je preko 900 delegata i medija iz celog sveta. Aviatica je registrovana za praćenje generalne skupštine i naš reporter se nalazi u Kankunu odakle će vas izveštavati o svim bitnim događajima narednih nekoliko dana.

Kankun, Meksiko

cun land

Ova skupština IATA je treća po redu koja se održava u Meksiku, rekao je Žunijak. On je naveo da je avijacija u Meksiku veoma značajana privredna grana, koja doprinosi meksičkoj ekonomiji sa 27,4 milijarde dolara prihoda. Prethodne dve su bile održane u Meksiko Sitiju 1966. i 1994, a ovog puta izabran je Kankun kao jedan od najvećih turističkih centara za čiji uspeh je zaslužan upravo avio-saobraćaj. Kankun godišnje poseti preko pet miliona turista.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije