Arapske zemlje obustavljaju vazdušni saobraćaj sa Katarom

Zbog sankcija arapskih zemalja prema Kataru, obustavljen vazdušni saobraćaj iz regiona ka ovoj državi.

Datum / Date: 05.06.2017.

Autor / Author: Aviatica

UPDATE – 22:15 | Generalni direktor Qatar Airways-a napustio 73. godišnju skupštinu Međunarodne asocijacije avio-saobraćaja IATA koja se održava u Kankunu. On nije ni učestvovao u skupštini iako je došao u Meksiko, već je odmah po dobijanju vesti o zabranu letova za Qatar Airways ka susednim arapskim zemljama odleteo nazad privatnim letom.


Kankun, 5. jun 2017.  – Arapske zemalja sa Bliskog istoka i Severne Afrike su izolovale Katar i najavile brojne radikalne mere uključujući i prekid diplomatskih osnova, zbog navodne podrške ove zemlje pojedinim islamskim grupama i Iranu, što je okarakterisano kao podrška terorizmu.

73ndCancun_banner_600x275px

IATA – zvaničan stav

Aleksander de Žunijak, generalni direktor IATA je izjavio novinarima na 73. godišnjoj skupštini ove organizacije koja se održava u Kankunu, i koju je zatekla vest o sankcijama prema Kataru, da se IATA protivi zatvaranju granica. „Nadamo se da će se veza sa Katarom ponovo uspostaviti vrlo brzo. IATA se zalaže za otvorene granice, a ova odluka je sasvim sigurno suprotna svemu onome za šta se zalažemo“, rekao je Žunijak.

Ova situacija se momentalno odrazila na vazdušni saobraćaj koji je u tom regionu u velikom usponu. Avio-kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su najavile obustavu letova ka Kataru već od 6. juna.

Emirates, flydubai, Etihad Airways i Air Arabia su najavile potpunu obustavu saobraćaja i izdale naredbu svim svojim službenicima da na letove ne primaju putnike koji kao krajnju destinaciju imaju Dohu.

Letove su momentalno otkazale i Saudia, nacionalna avio-kompanija Saudijske Arabije i Gulf Air iz Bahreina. Takođe, Qatar Airways je najavio suspenziju letova ka devet gradova u Saudijskoj Arabiji odmah nakon što je ova zemlja izdala zabranu korišćenja svog vazdušnog prostor za letelice registrovane u Kataru.

Sličnu zabranu su objavili i UAE ostavljajući tako Qatar Airways u obruču što će se sasvim sigurno žestoko odraziti na operativnost ove globalne avio-kompanija koje leti do svih kontinenata iz svoje matične vazdušne luke Hamad International u Dohi.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije