Heathrow smanjuje kašnjenja uz pomoć veštačke inteligencije

U Singapuru i Londonu počinju testiranja nove tehnologije koja uz pomoć veštačke inteligencije smanjuje kašnjenja.

Datum / Date: 07.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Na londonskom aerodromu Heathrow, visokotehnološka kompanija NATS sprovodi testiranje korišćenja veštačke inteligencije kako bi se poboljšala operativnost aerodroma i smanjila kašnjenja letova.

Projekat obuhvata korišćenje ultra HD 4K kamera i najmodernijih tehnologija u oblasti veštačkih inteligencija, a cilj je da se poveća kapacitet avio operacija u slučajevima smanjene vidljivosti.

Iako je kontrolni toranj na aerodromu Heathrow sa 87 metara visine najviši u Velikoj Britaniji on ne omogućava idealnu vidljivost u slučajevima niske oblačnosti, pa čak i kada je prizemna vidljivost na površini piste dobra.

U okviru projekta NATS je postavio 20 kamera ultra visoke rezolucije u krug oko aerodroma, a snimci sa svih kamera se automatski prsleđuju platformi nazvanoj AIMEE i zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji ravzijenoj od strane kanadske kompanije Searidge Technologies.

AIMEE potom obrađuje dobijene podatke i stvara celokupnu sliku, uključujući i takozvane „mrtve uglove“, a potom rezultate prosleđuje u kontrolni toranj gde se uz njihovu pomoć daje odobrenje avionima za sletanje.

NATS i Searidge ovu tehnologiju takođe testiraju na aerodromu Changi u Singapuru gde pokušavaju da stvore prvi „pametni kontrolni toranj“.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije