Sudbina A380 ponovo neizvesna

Da li će proizvodnja najvećeg putničkog aviona A380 biti uskoro prekinuta? Qantas je otkazao porudžbinu, a Emirates planira zamenu za A350.

Datum / Date: 08.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Australijski Qantas je zvanično otkazao narudžbu osam aviona Airbus A380 samo nekoliko dana nakon što je Emirates najavio mogućnost da promeni svoju narudžbu ovog aviona za A350. U Qantasu kažu da će ostati posvećeni razvoju ovog modela jer će i dalje koristiti 12 aviona koje poseduju. Otkazana narudžba je postavljena daleke 2006. kada je planirano da ukupan broj A380 u floti Qantas-a bude 20.

Zbog ove odluke Airbus po prvi put u svojoj istoriji jednu godinu počinje minusnim saldom na spisku naručenih aviona. Evropski proizvođač bi mogao biti dodatno u problemu ako se i najveći kupac A380 Emirates odluči da promeni plan i odustane od najvećeg putničkog aviona na svetu. Pojavile su se nezvanične informacije da arapski prevoznik planira da zameni veliku narudžbu od 20 aviona A380 za manji model A350. Airbus nije želeo da komentariše ove navode, ali je zvanično potvrdio da se pregovori sa Emirates-om vode.

Ugovor o kome se sada vode razgovori je potpisan početkom prošle godine i uključivao je 20 aviona uz mogućnost povećanja na 36. On je u to vreme bio potvrda da će projekat A380 opstati, ali to je sada ponovo dovedeno u pitanje.

Emirates je najveći korisnik aviona A380 sa ukupno 178 aviona u floti čija vrednost premašuje 60 milijardi dolara. U avgustu 2018. Emirates je proslavio deset godina korišćenja ovog aviona za koga kaže da je postao simbol kompanije i da je omiljen među putnicima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije