Ima stradalih u udesu aviona Pegasus Airlines-a pri sletanju u Istanbul

Najnovije vesti potvrđuju da ima poginulih u avionskoj nesreći Pegasus Airlines-ovog aviona prilikom sletanja u Istanbul.

Datum / Date: 06.02.2020.

Autor / Author: Aviatica

Ministarstvo zdravlja Turske potrvrdilo je rano jutros (četvrtak, 6. februar 2020.) da je u avionskoj nesreći koja se juče popodne dogodila na aerodromu Sabiha Gokčen u Istanbulu poginulo najmanje troje putnika.

Iako su prema prvim informacijama sa mesta nesreće, zvaničnici tvrdili da su svi putnici preživeli nesreću, izgleda da je troje putnika preminulo u bolnici nakon nesreće. Zvaničnici su potvrdili i da je u avionu bilo ukupno 183 osobe (177 putnika i šest članova posade) kao i da je prilikom nesreće, osim troje poginulih, povređeno 179 osoba, od kojih se troje nalazi u bolnici na intenzivnoj nezi i da su u kritičnom stanju.

Šta je za sada poznato o nesreći?

Nesreća se dogodila 5. februara u 18.20 po lokalnom vremenu prilikom sletanja na aerodrom Sabiha Gukčen (SAW), koji se nalazi na azijskoj strani Istanbula. Prema za sada poznatim informacijama, avion Boeing 737-800, registarskih oznaka TC-IZK, koji je bio na letu PC2193 iz Izmira, dobio je dozvolu za sletanje uz upozorenja na jak vetar sa još jačim udarima.

Parametri leta prilikom prilaza aviona pisti i zauzimanja pravca za sletanje pokazuju da je avion imao drastične promene horizontalne brzine. Ona je skokovito padala i rasla, a u jednom trenutku je avion doživeo veliko propadanje kada je za jednu sekundu propao čitavih 20 metara što mora da je bilo zastrašujuće iskustvo za putnike.

Moguće da je razlog za ovo propadanje u ključnom trenutku prilaza bio snažan udar leđnog vetra. Piloti nakon toga podižu avion i povećavaju mu brzinu, ali ne odustaju od sletanja, već dodiruju pistu na 1950 metru od praga piste koja je inače dugačka 3000 metara, što je izuzetno kasno. Brzina kretanja u tom trenutku je bila 116 km/h.

Odmah nakon dodira sa pistom, piloti naglo koče, ali avion izleće sa piste i strmoglavljuje se niz 20 metara visoku padinu i zaustavlja udarivši nosem u betonsku ogradu između aerodroma i autoputa. Tom prilikom se avion raspada na tri dela. Prema prvim snimcima sa mesta nesreće pravo je čudo da nema poginulih, kako je to odmah javljeno. Iz jutrošnjih saopštenja turskih zvaničnika ostalo je nejasno da li je troje smrtno stradalih izgubilo život prilikom same nesreće ili su kasnije preminuli u bolnici usled povreda zadobijenih u nesreći.

U komentarima na stručnim sajtovima, poput AV Herald-a koji prati avionske nesreće i incidente, ukazuje se na izuzetno nepovoljne uslove za sletanje kao i na žestoku grešku dvojice pilota. Istraga će, međutim, pokazati prave razloge ovog, nažalost tragičnog, događaja.

Aerodrom ponovo otvoren za saobaćaj

Istanbulski aerodrom Sabiha Gukčen (SAW) ponovo je otvoren za saobraćaj, od jutros (četvrtak, 6. februar 2020.) u 4 sata ujutro. Ovaj aerodrom, koji ima samo jednu pistu bio je u potpunosti zatvoren za sve avio operacije od trenutka nesreće. Brojni letovi su otkazani i preusmereni na alternativne aerodrome. Saobraćaj se od jutros normalizuje.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije