Avionska nesreća Pegasus Airlines-a na istanbulskom aerodromu

Avion Pegasus Airlines-a sa 177 putnika izleteo sa piste na aerodromu Sabiha Gukčen u Istanbulu.

Datum / Date: 05.02.2020.

Autor / Author: Aviatica

Dopuna vesti / 23:00 CET >>> Prema podacima turskih zvaničnika koje je preneo CNN Turk u nesreći je poginula jedna osoba, a 157 je povređeno i smešteno u bolnicu.


Avion turske aviokompanije Pegasus Airlines (PC) izleteo sa piste na aerodromu Sabiha Gukčen (SAW) na azijskoj strani Istanbula.

Nakon izletanja sa piste avion je upao u dublji kanal i raspao se na tri dela, a pojedini svedoci tvrde da su videli i vatru. Hitne službe su odmah došle na mesto nesreće i otpočele akciju spasavanja putnika iz slupanog aviona u kome se nalazilo oko 180 putnika i članova posade.

Nesreća se dogodila u 15.20 po lokalnom vremenu (16.20 CET) prilikom sletanja aviona koji je leteo na liniji PC2193 od Izmira do Istanbula. Nakon nesreće, aerodrom Sabiha Gukčen je zatvoren za saobraćaj.

Avion koji je doživeo nesreću je Boeing 737-800, registarske oznake TC-IZK, star je 11 godina i u floti Pegasus Airlines-a je od 2016, a pre toga je pripadao aviokompaniji Air Berlin.

Ovo je drugo iskliznuće aviona Pegasus-a u ovoj godini. Prethodno je, 7. januara, avion ove kompanije na istom aerodromu proklizao prilikom sletanja i završio u blatu, ali bez ikakvih oštećenja. U ovom incidentu nije bilo povređenih.

Pre dve godine, u januaru 2018. na aerodromu u Trabzonu je avion ove kompanije izleteo sa piste i zaustavio se na strmoj padini prema moru. I ova nesreća je pravim čudom prošla bez žrtava.

Aerodrom zatvoren za saobraćaj

Aerodrom Sabiha Gukčen (Istanbul Sabiha Gökçen International Airport, SAW) je zatvoren za saobraćaj sve do četvrtka, 6. februara 2020. u prepodnevnim časovima. Brojni današnji letovi ka ovom aerodromu, koji su bili u toku su preusmereni na alternativne aerodrome, dok su letovi koji nisu započeli otkazani.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta aerodroma puna normalizacija saobraćaja bi se mogla dogoditi 6. februara od 13 časova.

Pegasus Airlines je otkazao današnji let ka Prištini (PRN) PC341, kao i povratni let iz ovog grada planiran za sutra ujutro. Let ka Beogradu (PC371) je planiran za četvrtak, 6. februara u 11.45.

Svi putnici od/do istanbulskog aerodroma Sabiha Gukčen treba da se informišu kod svog avio prevoznika o statusu leta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije