South African Airways ukida sve domaće linije i osam međunarodnih

Južnoafrička aviokompanija South African Airways u nameri da preživi krizu gasi sve domaće linije i veliki broj međunarodnih.

Datum / Date: 07.02.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: South African Airways / Facebook

Stečajni upravnik južnoafričke aviokompanije South African Airways objavio je plan transformacije kompanije koji ima za cilj postizanje profitabilnosti i opstanak.

U okviru ovog plana, kompanija će drastično smanjiti svoju mrežu letova tako što će ukinuti gotovo sve domaće linije kao i osam međunarodnih.

Počev od 29. februara South African Airways ukida sve linije u domaćem saobraćaju osim linije između Johanezburga i Kejptauna na kojoj će, međutim, biti smanjen broj letova. Letovi u domaćem saobraćaju koje obavlja low-cost ćerka kompanija Mango Airlines nisu predmet reforme mreže linija i nastaviće se prema važećem redu letenja.

Od tog datuma ukidaju se i letovi ka Abidžanu preko Akre, Entebeu, Guangdžou, Hongkongu, Luandi, Minhenu, Ndoli i Sao Paulu. Aviokompanija će zadržati letove od Johanezburga ka Frankfurtu, Londonu (Heathrow), Njujorku, Pertu i Vašintonu preko Akre.

Brojne linije u regionalnom saobraćaju (centralna i južna Afrika) će biti sačuvane. U saopštenju kompanije se navodi da drugih rezova kada je mreža linija u pitanju neće biti.

Osim kresanja mreže linija u kompaniji se spremaju za promenu flote koja će podrazumevati angažovanje novijih i efikasnijih aviona, optmizaciju organizacione šeme kompanije i nove pregovore sa dobavljačima sa ciljem postizanja boljih i nižih cena.

U kompaniji se nadaju da će primenama novih mera uspeti da sačuvaju što više radnih mesta, ali javnost i zaposleni s razlogom strahuju da će broj zaposlenih biti značajno smanjen.

South African Airways pravi gubitke od 2011. godine, a do sada je država u nju upumpala preko tri milijarde američkih dolara kako bi je spasla od gašenja. Početkom decembra ova je kompanija podnela zahtev sudu za zaštitu od poverilaca, čime je i zvanično ušla u stečaj i dobila posebnu stečajnu upravu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije